Публикации Вернуться

YEKA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

12.04.2017

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda büyük ölçekli yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) oluşturularak yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, bu alanların yatırımcılara tahsisiyle yatırımların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinde kullanılan ileri teknoloji içeren aksamın yurt içinde üretilmesi ya da yurt içinden temin edilmesinin sağlanması ile teknoloji transferinin teminine katkı sağlanması amacıyla hazırlayıp 09/10/2016 tarihli ve 29852 sayılı Resmi Gazetede yayımlayarak yürürlüğe koyduğu Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği’nde (“Yönetmelik”), Yönetmelik kapsamındaki ilk ihale olan 20/03/2017 tarihli Karapınar YEKA ihalesinin tamamlanmasını müteakip kapsamlı değişiklikler yapıldı.

11/4/2017 tarihli ve 30035 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’le (“Değişiklik Yönetmeliği”) getirilen yenilik ve değişikliklere ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır:

ÖNLİSANS ALMA MECBURİYETİ

Yönetmeliğin “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde yer alan “yarışmayı kazanan tüzel kişiler tarafından YEKA’da kurulacak elektrik enerjisi üretim tesislerinin lisans müracaatları” ifadesi, Değişiklik Yönetmeliğinin 1 inci maddesi ile “YEKA’da kurulacak elektrik enerjisi üretim tesislerinin önlisans/lisans müracaatları” şeklinde değiştirilmiştir. Eski ifade sadece lisans müracaatlarını içermesine rağmen Yönetmeliğin devam maddelerinde ön lisans müracaatlarına ilişkin hükümler de yer almıştı. Yeni ifadede de önlisans ibaresi de kullanılmış olup, olası tereddütler giderilmiştir.

TANIMLAR

Değişiklik Yönetmeliğinin 2 nci maddesi ile Yönetmeliğin 4 üncü maddesindeki tanımlardan beşt tanesinde ifade değişiklikleri olmuştur.

“Genel Müdürlük tarafından geliştirilen YEKA ve bu alan için tahsis edilen bağlantı kapasitesinin veya YEKA Amaçlı Bağlantı Kapasite Tahsisi yöntemine göre bağlantı bölgeleri bazında Bakanlık tarafından ilan edilen bağlantı kapasitesinin Şartname ve YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında kullandırılmasını,” şeklindeki YEKA Kullanım Hakkı tanımına altı çizili ifade eklenmiştir.

“Bakanlık ile yarışmayı kazanan tüzel kişi arasında imzalanan anlaşmayı,” şeklindeki YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi tanımından üstü çizili tüzel kişi ibaresi çıkarılmıştır. Yapılan değişikliğin sonucu olarak adi ortaklık veya gerçek kişilerin de YEKA ihalesine katılabileceği sonucu çıkarılmaktadır. Ancak, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu sadece sermaye şirketlerinin lisans alabileceğini düzenlediğinden, en geç önlisans başvurusuna kadar sermaye şirketi statüsünde bir tüzel kişiliğin kurulması zorunlu olacaktır. 

“Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35) ve Şartnamede belirtilen esaslar kapsamında düzenlenen ve ürünün yerli katkı oranını gösteren belgeyi” şeklindeki Yerli Malı Belgesi tanımına altı çizili ifade eklenmiştir.

“Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesisinde Şartnamede belirtilen esaslar kapsamında yerli aksam kullanmayı taahhüt edene verilen YEKA kullanım hakkını” şeklindeki Yerli Malı Kullanım Karşılığı Tahsis Belgesi tanımına altı çizili ifade eklenmiştir.

“Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesisinde kullanılan aksamı Şartnamede belirtilen esaslar kapsamında yurt içinde imal edene ve/veya imal edilmesini taahhüt edene verilen YEKA Kullanım Hakkını”  şeklindeki Yurt İçinde Üretim Karşılığı Tahsis tanımına altı çizili ifade eklenmiştir.

Tanımlarda yapılan değişikliklerden de anlaşılacağı üzere YEKA’larda yapılacak yatırımlara uygulanacak mevzuatta ihale şartnamesinin ön plana çıkarıldığı, şartnameye uygun iş ve işlemlerin ilgili mevzuata da uygunluğunun güvence altına alındığı anlaşılmaktadır.

YEKA SINIRLARINDA DEĞİŞİKLİK

Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

“YEKA amaçlı bağlantı kapasite tahsisi yarışmasını kazanan ve YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesini imzalamış tüzel kişi, bağlantı bölgeleri içerisinde kalacak şekilde ve bağlantı kapasitesinin tamamına göre ilgili mevzuatı kapsamında belirleyecekleri kullanılabilir santral sahalarını, Şartnamede belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte 90 (doksan) takvim günü içinde Genel Müdürlüğe önerir. Uygun bulunmayan her bir santral sahası için başvuru sahibinden yarışmanın kazanıldığı bağlantı bölgesi ve santral sahasının kapasitesi  değiştirilmemek ve bağlantı bölgesi için tahsis edilen bağlantı kapasitesi aşılmamak üzere kullanılabilir yeni santral sahaları istenir. Tahsis edilen bağlantı bölgesi ve bağlantı kapasitesi için santral sahalarının uygun bulunması ile bu kullanılabilir santral sahaları Resmî Gazete’de YEKA olarak ilan edilir. Önerilen santral sahalarının belirlenmesi süreci, Şartnamede belirlenen koşullarda ve sürede tamamlanır. Süresi içerisinde Genel Müdürlüğe sunulmayan veya süresi içerisinde tamamlanamayan santral sahalarına karşılık gelen kapasite, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinde belirtilen toplam kapasiteden düşürülerek iptal edilir. YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tahsis edilen kapasitenin en az yüzde yetmişinin YEKA olarak değerlendirilmesi esastır. Bu durum, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinde ve eklerinde bağlantı kapasitesi haricinde bir değişiklik hakkı doğurmaz. Kullanılabilir santral sahası belirlenememesi veya bağlantı kapasitesinin yüzde yetmişinden daha az santral sahası belirlenmesi halinde teminat irat kaydedilerek YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi feshedilir.” Şeklindeki (c) bendinde üstü çizili ifadeler fıkra metninden çıkarılarak, altı çizili kısım eklenmiştir. Yapılan değişiklikle bağlantı kapasitesini aşmamak kaydıyla santral sahasının değiştirilmesi ve genişletilmesine imkan kılınmıştır.

“YEKA amaçlı bağlantı kapasite tahsis yönteminde alan seçimi, gerekli etüt ve izinler, yarışmayı kazanan tüzel kişi tarafından YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi ve Şartname koşulları içerisinde tamamlanır.” Şeklindeki (ç) bendinde üstü çizili ifade metinden çıkarılmıştır. “yarışmayı kazanan tüzel kişi” ifadesi metinden çıkarılarak, hükmün ihaleye katılan ortak girişim ve joint venture gibi ortaklıkları da kapsayacak anlamı edinmesi sağlanmıştır.   

“Bakanlık, bağlantı kapasite tahsis yöntemi kullanılarak geliştirilecek YEKA’nın yatırıma hazır hale getirilmesi amacıyla gerekli izin süreçleri için yarışmayı kazanan tüzel kişi ile iyi niyet çerçevesinde işbirliği yapar.” Şeklindeki (d) bendinde üstü çizili ifade metinden çıkarılmıştır. “yarışmayı kazanan tüzel kişi” ifadesi metinden çıkarılarak, hükmün ihaleye katılan ortak girişim ve joint venture gibi ortaklıkları da kapsayacak anlamı edinmesi sağlanmıştır.   

YARIŞMA İLANINDA YER ALACAK HUSUSLAR

Yönetmeliğin yarışma ilanında yer alacak huşuları düzenleyen 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi “YEKA’lara ilişkin olarak Genel Müdürlük tarafından ilan edilmesi gerekli görülen teknik ve idari özellikler ile YEKA’nın bağlantı kapasitesi.” Şeklinde değiştirilerek, aşağıdaki bentler  çıkarılmıştır.

“b) YEKA amaçlı bağlantı kapasite tahsisi yönteminin tercih edilmesi halinde bağlantı bölgeleri bazında tahsis edilecek bağlantı kapasiteleri.

c) YÜKT ve/veya YMKT şartı aranacak aksamın özellikleri ve üretim süreçleri.

ç) YEKA’nın YÜKT kapsamında değerlendirilmesi halinde kurulacak olan Fabrikaya ilişkin asgari kriterler.”

Yapılan değişikliklerle YEKA’lara ilişkin yarışma ilanındaki teknik ve idari özelliklerin belirlenmesi konusunda Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün yetkisi açık bir şekilde ifade edilmiş ve Genel Müdürlüğün takdir alanı genişletilmiştir. Ayrıca yukarıda kaldırılan bentlerden sonra (b) bendi olarak yeniden numaralanan “Başvuru yapacak tüzel kişilerde aranacak şartlar.” bendindeki “tüzel” ibaresi bentten çıkarılmıştır. 

YEKA BAŞVURULARININ ALINMASI

Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci, ikinci, beşinci ve yedinci fıkralarında değişiklik yapılmıştır. 

“Bu Yönetmelik kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim faaliyetinde bulunmak için; yapılacak yarışmalara bu Yönetmelik ve ihtiyaçlara göre Bakanlık tarafından ilan edilen Şartnamede yer alan şartları taşıyanlar başvuruda bulunabilirler.” Şeklindeki birinci fıkrada üstü çizili ifadeler fıkra metninden çıkarılmış, altı çizili ifadeler ise fıkraya yeni eklenmiştir. Yapılan değişiklikle başvuruda bulunacak kişilerin Şartnamenin yanı sıra Yönetmelikteki şartları taşıması gerektiği düzenlenmiştir.

“Bu Yönetmelik kapsamında başvuruda bulunmak isteyen önlisans başvurusu yapma hakkı elde eden tüzel kişilerin, 2/11/2013 tarihli ve 28809 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamında belirtilen önlisans başvurusu yapmaya haiz tüzel kişilerde aranan şartları sağlaması gerekmektedir.” Şeklindeki ikinci fıkrada üstü çizili ifadeler fıkra metninden çıkarılmış, altı çizili ifadeler ise fıkraya yeni eklenmiştir.  Böylece herkesin değil, önlisans başvurusu yapmaya hak kazanan tüzel kişinin başvuru yapabileceği ve ona ilişkin şartların neler olduğu düzenlenmiştir.

“YÜKT ve/veya YMKT için başvuru yapmak isteyen tüzel kişiler; aşağıda Şartnamede belirtilen belgeleri Genel Müdürlüğe başvuru dosyasında sunar.” Şeklindeki beşinci fıkrada üstü çizili ibareler fıkra metninden çıkarılmış, altı çizili ibare ise fıkraya yeni eklenmiştir. Ayrıca başvuru kapsamında sunulması gereken bilgi ve belgeleri listeleyen bentler de fıkra metninden çıkarılmıştır. Böylece başvuru belgelerinin belirlenmesi Şartnameye dolayısıyla Genel Müdürlüğe bırakılmıştır. 

“Başvuru dosyaları ilanda belirtilen adrese, ilanda belirtilen tarih ve saate kadar sunulmalıdır. Süresinde sunulmayan başvurular değerlendirmeye alınmaz. Başvurularda postadan kaynaklı gecikmeler dikkate alınmaz.” Şeklindeki yedinci fıkraya altı çizili eklemeler yapılarak, ifade bozukluğu giderilmiştir.

BAŞVURU İNCELEME SÜRECİ

Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Fıkralarda aşağıda üstü çizili kısımlar metinden çıkarılmak, altı çizili kısımlar ise fıkralara elenmek suretiyle değişiklik yapılmıştır. Değişikler, anlam açıklığını sağlamaya ve süreleri yeniden belirlemeye yöneliktir.  

“(3) Komisyon, kabul edilen başvurular için sunulan tüm bilgi ve belgeler üzerinden detay evrak incelemesine geçer. Detay evrak incelemesi, ilanda belirtilen başvuru tarihinden itibaren 20 (yirmi) takvim gününe kadar tamamlanır. Bu çalışmaların süresi içerisinde tamamlanamaması halinde Komisyon, 20 (yirmi) takvim gününe kadar bir defaya mahsus olmak üzere ek süre uzatımı kararı alabilir. Komisyon, detay evrak incelemesinin tamamlanma tarihine göre yarışma için yeni yer, tarih ve saati belirleyebilir. Bu durumda, yarışma tarihi ve saati değişikliği Komisyon tarafından belirlenen yarışma yer, tarih ve saati yarışma tarihinden en az 3 (üç) takvim günü öncesinde Genel Müdürlük internet adresinde yayımlanır ve yarışma katılımcılarının beyan ettikleri tebligat adreslerine yarışma tarihinden en az 5 (beş) 3 (üç) takvim günü öncesinden bildirilir.

(4) Başvuru sahibinin herhangi bir ek açıklamaya mahal bırakmayacak şekilde başvurusunu usulüne uygun ve eksiksiz yapması esastır. Komisyon, detay evrak incelemesi sürecinde ihtiyaç görmesi halinde; başvuru sahiplerinden ikinci fıkrada belirtilen belgeler hariç olmak üzere eksik, hatalı, içeriği anlaşılamayan başvuru evrakları için bir defaya mahsus düzeltme ve Şartname kapsamında sunulan bilgi ve belgelere ilişkin detaylı açıklama isteyebilir. Başvuru sahibi tüzel kişilere,  resmi yazışma yöntemlerinden biriyle, istenen evrak, düzeltme veya açıklamaya dair bildirim yapılır. İstenen evrak, düzeltme veya detaylı açıklamalar bu tebliğ bildirim tarihinden itibaren azami 7 (yedi) takvim günü bildirimde belirtilen süre içerisinde Komisyona sunulur. Ancak; istenilen evrak, düzeltme veya detaylı açıklamaların Komisyona temin sunulma süresi Komisyonun evrak inceleme süresini geçemez. Komisyonun inceleme süresi sonucunda eksik evrak içerdiği tespit edilen başvurular değerlendirmeye alınmaz.”

YARIŞMANIN USULÜ VE SONUÇLANDIRILMASI

Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci, üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bu Yönetmelik ve Şartnamede belirlenen kriterleri sağlayan, geçerli başvuru sahipleri tüzel kişiler yarışmaya katılma hakkı kazanır.”

“(3) Yarışma, Bakanlık tarafından belirlenip ilan edilen kilovatsaat başına elektrik enerjisi alım tavan fiyatı üzerinden açık eksiltme usulüne göre yapılır. Kurulacak elektrik enerjisi üretim tesisleri için; 5346 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellere göre hesaplanan fiyatlar toplamını geçmemek üzere her bir yarışma için tavan fiyat ve alım süresi Şartnamede belirlenir.”

“(5) Açık eksiltme; en yüksek mali teklif sahiplerinden başlayarak, teklif edilmiş en düşük mali teklifin altına inilmesi şartıyla yeni fiyat teklifinin istenmesi suretiyle yürütülür. Mali tekliflerin eşit olması durumunda açık eksiltmeye hangi başvuru sahibinden başlanacağı hususunu Komisyon belirler. Yeni fiyat teklifleri, teklif edilmiş olan bir önceki en düşük fiyat teklifinden az olmalıdır. Teklif sahiplerinin tüm teklifleri ve son teklifleri Komisyon tarafından düzenlenen açık eksiltme tutanağına kaydedilerek teklif sahiplerine imzalatılır.”

Değişiklikler kapsamında birinci fıkradaki tüzel kişiler ibaresi çıkarılmış, üçüncü fıkraya altı çizili “açık” ibaresi eklenmiş ve beşinci fıkrada mali tekliflerin eşit olması halinde Komisyona açık eksiltmeye hangi başvuru sahibinden başlanacağını belirleme yetkisi verilmiştir.

TEMİNATLAR

Yönetmeliğin 11 inci maddesine “(4) Teminata ilişkin diğer hususlar Şartnamede düzenlenir.” fıkrası eklenerek, teminata ilişkin esasların şartnamede belirleneceği öngörülmüştür. 

ÖNLİSANS SÜRECİ

Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci, ikinci, dördüncü, beşinci, yedinci, sekizinci, dokuzuncu fıkraları aşağıda üstü çizili yerler çıkarılmak, altı çizili kısımlar ise eklenmek suretiyle değiştirilmiş ve maddenin “YÜKT kapsamında önlisans sahibi tüzel kişi, önlisans süresi içerisinde Fabrika kurulumu gerçekleştirmesi halinde teminat tutarının %25’i iade edilir.” Şeklindeki on dördüncü fıkrası  da yürürlükten kaldırılmıştır. Değişikliklerin bir çoğu anlam bütünlüğünü sağlamak ve muğlaklıkları gidermek üzere redaksiyon amacıyla yapılmıştır. Dört ve beşinci fıkralarda, teminatın irat kaydından önce cezai şart uygulamasına yer verilmiş ve sözleşmenin feshedilerek teminatın irat kaydedilmesi şartları ayrıca düzenlenmiştir.

“(1) YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi imzalanan tüzel kişinin  kapsamındaki YEKA’larda elektrik enerjisi üretim faaliyetinde bulunulabilmesi için önlisans ve üretim lisansı alınması zorunludur.

 (2) YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi imzalanan ve YEKA kapsamında Önlisans başvurusu yapmaya hak kazanan tüzel kişi ve bağlantı kapasitesi önlisans verilmek üzere EPDK’ya bildirilir.  Bu tüzel kişi YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 45 (kırk beş) takvim günü içerisinde EPDK’ya önlisans başvurusu yapmak zorundadır. 

“(4) Önlisans başvuru tarihi veya süresi içerisinde başvuru yapılmadığı hususu EPDK tarafından Genel Müdürlüğe bildirilir. Süresi içerisinde önlisans başvurusu yapılmaması durumunda, önlisans başvurusu yapılmayan YEKA’lara ait kurulu gücün, tahsis edilen toplam YEKA kapasitesine bölünmesiyle elde edilen değerin güncel teminat mektubu tutarıyla çarpılması sonucunda hesaplanan cezai tutar Bakanlık tarafından verilecek 15 (on beş) günlük süre içerisinde ödenmez ise bu miktar kadar teminat mektubu irat kaydedilir ve söz konusu YEKA ile ilgili YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tanınan bağlantı kapasitesi dahil tüm haklar kendiliğinden sona erer. Süresi içinde önlisans başvurusu yapılan YEKA’lara ait toplam kapasitenin, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tahsis edilen kapasitenin yüzde yetmişinden daha az olması durumunda, Bakanlık tarafından YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilir.

(5) EPDK tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda başvuru sahibinin başvuru evraklarında varsa eksiklikleri tespit edilerek ve verilecek 3 (üç) aylık süre içerisinde bu eksiklikleri tamamlatılarak önlisans verilir. Eksikliklerin süresi içerisinde giderilmemesi halinde, eksikliklerin giderilmediği YEKA’lara ait kurulu gücün, tahsis edilen toplam YEKA kapasitesine bölünmesiyle elde edilen değerin güncel teminat mektubu tutarıyla çarpılması sonucunda hesaplanan cezai tutar Bakanlık tarafından verilecek 15 (on beş) günlük süre içerisinde ödenmez ise bu miktar kadar teminat mektubu irat kaydedilir ve söz konusu YEKA ile ilgili YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tanınan bağlantı kapasitesi dâhil tüm haklar kendiliğinden sona erer. Bu üç aylık süre sonunda önlisans başvurusu ile ilgili eksiklik bulunmayan YEKA’lara ait toplam kapasitenin, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tahsis edilen kapasitenin yüzde yetmişinden daha az olması durumunda Bakanlık tarafından YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilir.” 

“(7) YÜKT kapsamında önlisans sahibi tüzel kişi, önlisans süresi Şartnamede belirtilen süre içerisinde Fabrika ile ilgili aşağıdaki belgeler Genel Müdürlüğe sunulur:

(8) YÜKT kapsamında kurulacak Fabrikanın azami kurulum süresi Şartnamede belirtilir. Sunulan Fabrika kurulumuna ait detaylı iş programı çerçevesinde üçüncü taraf gözetim hizmeti önlisans sahibi tüzel kişi tarafından Şartnamede belirlenen koşullarda alınır. Gözetim faaliyetleri çerçevesinde üçer aylık dönemler halinde hazırlanacak ilerleme raporu gözetim firması tarafından Genel Müdürlüğe sunulur. İş programında belirtilen iş kalemleri ve termin tarihlerinde gecikmeler yaşanması ve bu gecikmelerin herhangi bir iş kaleminde 20 (yirmi) iş gününü aşması halinde önlisans sahibi tüzel kişi Genel Müdürlük tarafından yazılı olarak ihtar edilir. İhtara rağmen gecikmenin bir sonraki ilerleme raporunda giderilmemesi ve gecikmenin giderileceğine dair detaylı bir plan sunulmaması, gecikmelerin toplam iş süresini 60 (altmış) iş gününden fazla uzatması halinde Şartnamede belirlenen cezai müeyyideler uygulanır. Genel Müdürlük, toplam gecikmelerin 6 (altı) aydan daha fazla uzayacağının anlaşılması halinde bu gecikmelerin giderilmesine dair tüzel kişiden yazılı savunma ister, savunma yeterli görülmezse YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinin feshi yönünde işlem tesis edebilir ve EPDK’ya önlisansın/önlisansların iptali için bildirimde bulunabilir. 

(9) Mücbir 17 nci maddede belirtilen sebepler nedeniyle verilen ilave süre haricinde, önlisans sahibi tüzel kişi tarafından Fabrikanın süresi içerisinde işletmeye alınamaması durumunda Bakanlık tarafından YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi feshedilerek teminat mektubu irat kaydedilir. Önlisans, EPDK tarafından iptal edilir.YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında verilen önlisansların iptali için EPDK’ya bildirimde bulunulur.

LİSANS SÜRECİ

Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci, üçüncü, dördüncü, beşinci fıkraları aşağıda üstü çizili yerler çıkarılmak, altı çizili kısımlar ise eklenmek suretiyle değiştirilmiş ve “(6) YÜKT kapsamında YEKA’daki elektrik enerjisi üretim tesisinin; YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi ve eklerine uygun olarak kurulumunun yürütülmesi durumunda, geçici kabul tutanağının düzenlenmesi ile birlikte yıllık olarak güncel teminat tutarının 3 (üç) eşit taksitte her yıl 1/6’sı (altıda biri) iade edilmek suretiyle %50 (elli)’si lisans sahibi tüzel kişiye iade edilir. YMKT kapsamında ise teminat tutarının tamamı yıllık bazda 3 (üç) eşit taksitte iade edilir. İş programına uygun kurulumunun tamamlanmaması halinde teminat tutarı iade edilmez.” Şeklindeki altıncı fıkra yürürlükten kaldırılmıştır. Değişiklikler kapsamında birinci fıkrada sadece ifadelerin düzeltildiği, üçüncü fıkrada doğrudan teminatın irat kaydedilmesi yerine öncelikle cezai şart uygulanması ve ödeme durumuna göre fesih ve teminatın irat kaydedilmesi yoluna gidileceğinin düzenlendiği, dördüncü fıkrada daha önce 30 yıl olan lisans süresinin şartnamede belirleneceği şeklinde bir yenilik getirildiği, beşinci fıkrada ise kurulum için öngörülen 36 aylık üst sınırın kaldırıldığı görülmektedir.

“(1) YÜKT kapsamında; Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getiren ve Fabrikayı süresi içerisinde işletmeye alan Fabrikanın süresi içerisinde işletmeye alınması ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi durumunda önlisans sahibi tüzel kişiler EPDK’ya lisans başvurusunda bulunur. EPDK, lisans başvuru evraklarının yanı sıra Genel Müdürlük tarafından lisans almasına dair uygunluk yazısı ile lisans işlemlerini devam ettirir. Genel Müdürlük uygunluk yazısını, 12 nci maddenin yedinci fıkrasındaki gerekliliklerin yerine getirilmesi ve AR-GE Planlarına uyumlu hareket edildiğinin belirlenmesi halinde düzenler.”

 “(3) YÜKT ve YMKT kapsamında; YEKA’da taahhüt edilen yerli malı aksamın kullanılmadığının tespiti halinde, lisans sahibi tüzel kişiye Şartnameye uygun yerli malı kullanması yönünde yazılı ihtarda bulunulur. Bu olumsuzluğun ihtarnamede belirtilen süre içerisinde giderilmemesi ve taahhüdün yerine getirilmemesi durumunda, yerli malı aksam kullanılmayan YEKA’lara ait kurulu gücün, tahsis edilen toplam YEKA kapasitesine bölünmesiyle elde edilen değerin güncel teminat mektubu tutarıyla çarpılması sonucunda hesaplanan cezai tutar Bakanlık tarafından verilecek 15 (on beş) günlük süre içerisinde ödenmez ise bu miktar kadar teminat mektubu irat kaydedilir, söz konusu YEKA ile ilgili YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tanınan bağlantı kapasitesi dâhil tüm haklar kendiliğinden sona erer ve EPDK’ya söz konusu YEKA ile ilgili üretim lisansının iptali için bildirimde bulunulur. Tüm YEKA’larda yerli malı aksam kullanılmadığının tespit edilmesi durumunda, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilir, genel hükümlere göre tasfiye işlemleri başlatılır ve EPDK’ya üretim lisansının iptali için bildirimde bulunulur.

(4) YÜKT ve YMKT kapsamında; YEKA’lar için alınacak üretim lisanslarının süresi 30 (otuz) yıl lisansların süresi şartnamelerde belirlenecek olup bu süre sonunda arazi kullanım hakkının alındığı ilgili kurumların mevzuatı uyarınca işlem tesis edilir.

(5) YEKA’lar için elektrik enerjisi üretim tesisinin inşaat süresi ve her yıl işletmeye alınacak tesis kapasitesi, sunulan ve Genel Müdürlük tarafından kabul edilen iş programında belirtilir. Elektrik enerjisi üretim tesisinin toplam kurulum süresi 36 (otuz altı) ayı geçmemek üzere Şartnamede belirtilir. İş programında belirtilen yıllık kurulu güç kapasitesinin tamamının işletmeye alınamaması halinde; eksik kalan yıllık kapasitenin kurulumu gerçekleştirilinceye kadar, eksik kalan yıllık kurulu gücün toplam yıllık kurulu güce oranı kadar, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinde belirtilen alım fiyatından kesinti yapılır. Bu uygulama, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinde belirtilen toplam kurulu güç tamamlanıncaya kadar devam eder.”

ENERJİ SATIŞI

Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıda üstü çizili yerler çıkarılmak, altı çizili kısımlar ise eklenmek suretiyle değiştirilmiştir. Birinci fıkrada mücbir sebep yerine 17 nci maddede sayılan durumlar süre uzatımı için geçerli sebepler olarak sayılmış; ikinci fıkrada ise üretilen enerjinin YEKDEM kapsamına hangi andan itibaren dahil olacağı açıklığa kavuşturulmuştur. 

“(1) YEKA’larda üretilen elektrik enerjisi, Şartnamede belirtilen süre boyunca ve YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinde yer alan fiyat üzerinden, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında değerlendirilir. Mücbir 17 nci maddede belirtilen sebepler haricinde süre uzatımı yapılmaz. Herhangi bir nedenle fiyat artışı yapılmaz.

(2) Şartnamede belirlenen alım süresi, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren başlar. YEKA kapsamında üretilen elektrik enerjisi, elektrik enerjisi üretim tesisinin kısmen işletmeye girdiği tarihten itibaren müracaat gerekmeksizin YEKDEM kapsamında değerlendirilir.”

AR-GE FAALİYETİNDE BULANACAKLAR

Yönetmeliğin 15 inci maddesinin “YÜKT için başvuru yapacaklar tüzel kişiler; 5746 sayılı Kanun kapsamında ve/veya Şartnamede belirlenen koşullarda ve sürede sunacağı Yıllık AR-GE Planı çerçevesinde AR-GE faaliyetlerini gerçekleştirir.” şeklindeki birinci fıkrasındaki “tüzel kişiler” ifadesi çıkarılarak, tüzel kişi dışındakilerin de Yönetmelik kapsamında AR-GE faaliyeti yapmasına imkan sağlanmıştır.

CEZALAR

Yönetmeliğin 17 nci maddesinin “(1) Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen iş ve işlemlerin, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinde belirlenen sürelerde tamamlanmaması durumunda, bu Yönetmelikte ve Şartnamede belirtilen cezalar uygulanır.” Şeklindeki birinci fıkrasına “ve Şartnamede” ifadesi eklenerek, sözleşme kapsamındaki sürelerde gecikme halinde yükleniciye Şartnamede yer alan cezaların uygulanması yolu da açılmıştır. 

 

LBF Partners Olarak Sizin İçin Ne Yapabiliriz?

Enerji hukuku ve şirketler hukuku ekibimiz aşağıdaki hukuki hizmetleri sunmaktadır:

  • Enerji projelerine ilişkin yatırım süreçlerinin yürütülmesi,
  • Şirket kuruluşlarının yapılması,
  • Enerji şirketlerinin devralınmasında hukuki inceleme dahil tüm süreçlerin yürütülmesi,
  • Enerji projelerine ilişkin due diligence sürecinin yürütülmesi,
  • Enerji projelerine ilişkin uyuşmazlıklarda hukuki destek sunulması.

 

Посмотреть формате PDF