Публикации Вернуться

PETROL PİYASASI KANUNU KAPSAMINDA İHTAR UYGULAMASINA TABİ NİTELİĞİ İTİBARİYLE DÜZELTİLEBİLİR AYKIRILIKLAR

15.01.2020

14.02.2019 tarihli ve 7164 sayılı Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nda (“5015 sayılı Kanun”) başta kabahatler ve uygulanacak idari yaptırımları düzenleyen maddelerinde detaylı değişiklikler yapılmıştır.

Bu kapsamda 5015 sayılı Kanun’un tamamen değiştirilen maddelerinden “İdari Yaptırımlar” başlıklı 20 nci maddeye göre, 5015 sayılı Kanun kapsamında uygulanması mümkün idari yaptırımlar; idari para cezası, lisans iptali ve diğer tedbirler olarak belirlenmiştir.

Söz konusu madde nezdinde idari yaptırıma yol açabilecek eylemler de;

  • niteliği itibariyle düzeltme imkânı olan fiiller,
  • niteliği itibariyle düzeltme imkânı olmayan fiiller ile
  • akaryakıt kaçakçılığına ilişkin fiiller

olmak üzere üçlü bir sınıflandırmaya tabi tutulmuştur.

Yukarıda yer alan sınıflandırma, 5015 sayılı Kanun’da öngörülen yaptırımların, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“Kurum”, “EPDK”) tarafından hangi filler için nasıl bir prosedür izlenerek uygulanacağını belirlemek açısından önem arz etmektedir.

Niteliği İtibariyle Düzeltme İmkanı Olan Fiillere Uygulanacak Prosedür

Niteliği İtibariyle Düzeltme İmkanı Olan Fiiliyle Petrol Piyasası Kanunu’na Aykırı Davranan Lisans Sahiplerine Önce İhtar!

5015 sayılı Kanun’un 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendine göre “Lisans sahibi kişiler hakkında bu Kanuna, ikincil mevzuata veya lisans hükümlerine, Kurul kararlarına aykırı davranılması hâlinde; Kurul tarafından belirlenen niteliği itibarıyla düzeltme imkânı olan fiiller için ilgilisine Kurum veya Kurumca yetkilendirilen kuruluşlar tarafından, otuz gün içerisinde aykırılığın giderilmesi, aksi halde hakkında geçici durdurma yapılabileceği ihtar edilir. Verilen ihtar süresi sonunda mevzuata aykırı durumu devam ettirenlerin ilgili piyasa faaliyeti altmış gün süre ile geçici olarak durdurulur.” Bu bağlamda, 14.02.2019 tarihli değişiklikten itibaren, mevzuata aykırı olan niteliği itibariyle düzeltilebilir bir fiil söz konusu olduğunda EPDK tarafından öncelikle aykırılığı gerçekleştiren lisans sahibi aykırılığın giderilmesi yönünde ihtar edilecek olup bu kişiye doğrudan bir yaptırım uygulanmayacaktır.

Sektör talepleri karşılandı!  

4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda en başından beri var olan ihtar uygulaması böylece 5015 sayılı Kanun’a da genel hatlarıyla eklenerek bu konudaki sektör talepleri karşılanmıştır.

Lisans sahibi hakkında soruşturma açılması, aykırılığın giderilmesi için verilen süreye uyulmama şartına bağlandı!

Niteliği itibariyle düzeltme imkânı olan fiillerde ihtarla verilen otuz günlük süre içerisinde aykırılığın giderilmemesi halinde ilgilinin piyasa faaliyeti altmış gün süre ile geçici olarak durdurulacak, bu süre içinde de aykırılık ortadan kaldırılmadığı takdirde süre sonunda faaliyetin durdurulmasına devam edilerek ilgiliye soruşturma açılacaktır. Bu soruşturma neticesinde ilgiliye, mevzuata aykırılık oluşturan fiiline tekabül eden idari yaptırım uygulanacaktır.

Fiilin iki sene içerisinde tekrarı halinde ihtar edilmeksizin faaliyeti durdurma yaptırımı uygulanacak!

Niteliği itibarıyla düzeltme imkânı olan fiilin tespit tarihinden itibaren iki yıl içerisinde tekrar edilmesi hâlinde ise ilgiliye ihtar işlemi uygulanmaksızın piyasa faaliyeti doğrudan altmış gün süre ile geçici olarak durdurulacaktır. Faaliyetin durdurulduğu süre içinde aykırılık ortadan kaldırılmadığı takdirde faaliyetin durdurulmasına devam edilerek ilgiliye soruşturma açılacak olup ilgiliye bu soruşturma neticesinde fiilin gerektirdiği idari yaptırım uygulanacaktır.

Niteliği İtibariyle Düzeltme İmkânı Olmayan Fiiller ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Kapsamında Akaryakıt Kaçakçılığına İlişkin Fiillere Uygulanacak Prosedür

Niteliği itibariyle düzeltme imkânı olmayan veya 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında akaryakıt kaçakçılığına ilişkin fiiliyle kanuna aykırı davranan lisans sahibine doğrudan idari soruşturma başlatılacak!

Niteliği itibariyle düzeltme imkânı olmayan fiiller ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında akaryakıt kaçakçılığına ilişkin fiillerin akıbeti 20 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde düzenlenmiş olup bu fiiller için ilgilisi hakkında Kurum tarafından doğrudan idari soruşturma başlatılarak gerekli yaptırımlar uygulanacaktır. Bu düzenlemeye göre lisans sahibinin ilgili piyasa faaliyeti; niteliği itibarıyla düzeltme imkânı olmayan, kötü niyet veya tehlikeli eylem sonucunu doğuran fiiller nedeniyle EPDK tarafından doğrudan geçici olarak durdurulabilecektir. Akaryakıt kaçakçılığına ilişkin fiiller söz konusu olduğunda ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçici durdurma yaptırımı uygulanacaktır.

Niteliği İtibariyle Düzeltilebilir Fiilleri Belirleme Yetkisi

5015 sayılı Kanun’da mevzuata aykırı fiiller üç sınıfa ayrılmış olup niteliği itibariyle düzeltilebilir fiilleri belirleme yetkisi, 20 nci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca Kurum’a verilmiştir. Kanun koyucu tarafından niteliği itibariyle düzeltilebilir fiillere ilişkin objektif herhangi bir kıstas belirlenmemiş olduğundan, anılan kavramı yorumlayarak içini doldurma konusunda EPDK’ya oldukça geniş bir takdir hakkı tanındığını belirtmek gerekir.

EPDK, niteliği itibariyle düzeltilebilir fiilleri belirlemek amacıyla hazırladığı 14.03.2019 tarihli ve 8787-3 sayılı Kurul Kararıyla, 5015 sayılı Kanun’a aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle bugüne kadar yaptırım uyguladığı ekteki tablodan da görüleceği üzere 80 adet fiilden sadece 28 adedini “niteliği itibariyle düzeltilebilir fiil” kapsamına almakla yetinmiştir.

5015 sayılı Kanun’un 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının ihtar mekanizmasını öngören (a) bendi “Lisans sahibi kişiler hakkında bu Kanuna, ikincil mevzuata veya lisans hükümlerine, Kurul kararlarına aykırı davranılması hâlinde...” ifadesiyle başlamaktadır. Bu ifadeden, ihtar mekanizmasının sadece lisans sahibi kişiler hakkında uygulanacağı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla lisans sahibi olmayan kişilerin mevzuata aykırı fiilleri (örn. lisanssız faaliyet, gözetim yükümlülüğünün ihlali vb.) ihtar uygulamasına tabi olmayacak, bu aykırılıklar için doğrudan soruşturma açılarak ilgiliye yaptırım uygulanması yoluna gidilecektir.

Aynı fıkranın (b) bendinde de “5607 sayılı Kanunda belirtilen akaryakıt kaçakçılığına ilişkin fiiller için ilgilisi hakkında Kurum tarafından doğrudan idari soruşturma başlatılarak gerekli yaptırımlar uygulanır.” ifadesine yer verilmek suretiyle akaryakıt kaçakçılığına ilişkin fiiller, niteliği itibariyle düzeltilebilir olsa bile ihtar uygulaması kapsamı dışında bırakılmıştır. 5607 sayılı Kanun’da kaçakçılık fiili sayılan ve 5015 sayılı Kanun’a da aykırılık teşkil edebilecek durumlar aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

  • Ulusal marker uygulamasına tabi olup da EPDK’nın belirlediği seviyenin altında ulusal marker içeren veya hiç içermeyen akaryakıtı ticari amaçla üretmek, bulundurmak, nakletmek; satışa arz etmek veya satmak; bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın almak,
  • Akaryakıt haricinde kalan solvent, madenî yağ, baz yağ, asfalt ve benzeri petrol ürünlerinden akaryakıt üretmek veya bunları doğrudan akaryakıt yerine ikmal ederek üretmek, satışa arz etmek, satmak bulundurmak, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın almak, taşımak veya saklamak,
  • İletim ve dağıtım hatları dahil olmak üzere sıvı veya gaz halindeki hidrokarbonlarla, hidrokarbon türevi olan yakıtları nakleden boru hatlarından, depolarından veya kuyulardan kanunlara aykırı şekilde alınan ürünleri satışa arz etmek, satmak, bulundurmak, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın almak, taşımak veya saklamak,
  • Kaçak akaryakıt veya sahte ulusal marker elde etmeye, satmaya ya da herhangi bir piyasa faaliyetine konu etmeye yarayacak şekilde lisansa esas teşkil eden belgelerde belirlenenlere aykırı olarak sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipman bulundurmak,
  • Ulusal markeri yetkisiz olarak üretmek, satışa arz etmek, satmak, yetkisiz kişilerden satın almak, kabul etmek bu özelliğini bilerek nakletmek veya bulundurmak.

İhtar mekanizmasının uygulanmayacağı bu aykırılıkları liste dışı bıraktığımızda ise geriye yaklaşık 65 fiil kaldığı görülmektedir. EPDK, 14.03.2019 tarihli ve 8787-3 sayılı Kurul Kararıyla bu fiillerden sadece 28 tanesini “niteliği itibariyle düzeltilebilir fiil” olarak belirlemiştir. EPDK tarafından “düzeltilebilir” olarak belirlenen fiillerin içinde ihmali veya icrai hareketle gerçekleştirilenlerin yanı sıra mütemadi veya müteselsil gibi sonuç doğurmaya devam eden eylemlerle birlikte fiilin işlenmesi ile sonucu tamamlanmış fiiller de olduğu görülmektedir.

İhmali suç ya da kabahat ile icrai suç ya da kabahat ayrımı!

İhmali suç ya da kabahat; “emredici hukuk kuralına aykırılık teşkil eden olumsuz davranış”, “kanunun kişiden beklediğinin yapılmamış olması, kanunun emrine itaatsizlik edilmesi” şeklinde ifade edilebilir. İcrai suç ya da kabahat ise “icrai bir davranışla yani bir hareketle gerçekleştirilen eylem” olarak tanımlanabilir. EPDK’nin düzeltilebilir niteliğe sahip olarak belirlediği fiillerden 21 tanesi sadece ihmali davranışla, 6 tanesi hem ihmal hem de icrai birden fazla eylemin bir arada olduğu birleşik fillerle; bir tanesi ise sadece icrai bir fiille işlenebilecek kabahatlerdendir. Öte yandan düzeltilebilir fiiller listesine alınmayan kabahatlerin ekseriyeti icrai fiil olmakla birlikte sadece ihmal suretiyle işlenmesi mümkün olan aşağıdaki fiillerin de kapsam dışı bırakıldığı görülmektedir:

Fiil Adı

İşlenme Şekli

Bayi- Akaryakıt pompasında, pompada satılan akaryakıtın resmi isminin, farklılaştırılmış̧ ürün ise resmi isimle birlikte ticari isminin ve fiyatının belirtilmemesi

İhmal / Mütemadi

Dağıtım Şirketi - Bayisinin dış satışlarına ilişkin otomasyon verisinin Kurum'a süresi içerisinde sunulmaması

İhmal / Mütemadi

Dağıtım Şirketi - Bayisinin otomasyon sistemine müdahalesine ilişkin aykırılıkların Kuruma bildirilmemesi

İhmal / Mütemadi

Dağıtım Şirketi - Bayi istasyonunda otomasyon sisteminin kurulmaması

İhmal / Mütemadi

Tüm Lisans Sahipleri - Gelir payı yükümlülüğünün süresi içerisinde yerine getirilmemesi

İhmal / Mütemadi

Tüm Lisans Sahipleri - Katılma payı yükümlülüğünün süresi içerisinde yerine getirilmemesi

İhmal / Mütemadi

Dağıtım Şirketi - Bayisinin otomasyon sistemine ilişkin verileri mevzuatta belirtilen süre içerisinde Kuruma sunmaması

İhmal / Mütemadi

Dağıtım Şirketi ve Rafinerisi - Ulusal petrol stok yükümlülüğünün yerine getirilmemesi

İhmal / Mütemadi

Dağıtım Şirketi - Yıllık 60.000 ton beyaz ürün satış̧ yükümlülüğünün yerine getirilmemesi

İhmal / Mütemadi

 

Ani/kesintisiz suç-kabahat ayrımı!

Kabahatin sonucunun devam edip etmediğine göre yapılan bir ayrım olan “ani/kesintisiz” suç-kabahat ayrımı açısından da konunun incelenmesinde fayda görülmektedir. Hareketten doğan netice derhal sona ermiş ise “ani” (neticesi harekete bitişik), neticenin belirli bir süre devam ettiği durumlarda ise “kesintisiz” suç veya kabahatten bahsedilir. Kesintisiz kabahatler ise mütemadi (tek bir fiille işlenen ve fakat sonuç doğurmaya devam eden, çoğunlukla ihmalle işlenen kabahatler) ve müteselsil (kabahat oluşturan fiilin sürekli tekrarı ile sonuç doğurmaya devam etmesi) olarak tasnif edilebilir.

Değişiklik konusu ihtar mekanizmasının düzenlendiği (a) bendinde “...ilgilisine ...otuz gün içerisinde aykırılığın giderilmesi, aksi halde hakkında geçici durdurma yapılabileceği ihtar edilir. Verilen ihtar süresi sonunda mevzuata aykırı durumu devam ettirenlerin ilgili piyasa faaliyeti altmış gün süre ile geçici olarak durdurulur." ifadelerine yer verilmiş olup ihtarla aykırılığın giderilmesi isteneceği ve aykırılığı devam ettirenlerin faaliyetlerinin durdurulacağı öngörülmüştür. Bu ifadelerden ihtar mekanizmasının tamamlanmış ve sonucunu doğurmuş olan fiillere değil, aslında sonuç doğurmaya devam etmekte olan; yani kesintisiz aykırılıklar için öngörüldüğü sonucuna varmak mümkündür.

Oysa ki, EPDK’nın düzeltilebilir niteliği haiz fiiller listesindeki fiillerin 21 tanesi mütemadi, 1 tanesi ani, 6 tanesi fiilin tekrar edilip edilmediğine göre ani veya müteselsil kabahat niteliğindedir. Yukarda da belirtildiği üzere EPDK’nin niteliği itibariyle düzeltilebilir eylemleri belirlerken sonuç doğurmaya, dolayısıyla aykırılık oluşturmaya devam eden eylemleri esas aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Diğer taraftan, listeye alınmayan eylemlerin ekseriyeti ani sonuç doğuran eylemler olmakla birlikte mütemadi veya müteselsil sonuç doğuran bazı fiillerin de liste dışı kaldığı görülmektedir. Bir başka ifadeyle EPDK çoğu mütemadi ve müteselsil eylemi düzeltilebilir olarak değerlendirmişken, yukarıdaki tabloda örnekleri yer alan bazılarını bu kapsama almamış; dahası ani sonuç doğuran eylemlerden bir kısmını da düzeltilebilir olarak değerlendirmiştir. Dolayısıyla liste hazırlanırken, fiilin icrai veya ihmali olması ya da sonucun ani veya devam ediyor olması tek başına ve mutlak bir kriter olarak dikkate alınmamıştır.

Niteliği itibariyle düzeltilebilir fiil listesi hazırlanırken, EPDK tarafından fiilin sonuçlarının, aykırılığın yarattığı tehlike veya zararın ortadan kaldırılabilir olup olmadığı konusunda bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı ise anlaşılamamaktadır. Mevzuatta kabahat sayılan birçok fiil, somut bir zarardan ziyade korunan hukuki değere (piyasa düzeni, istikrar, şeffaflık vb.) yönelik soyut bir tehlikeye sebebiyet verdiği gerekçesiyle yaptırıma tabi tutulmaktadır. Dolayısıyla, aslında birçok aykırılıkta ortada somut bir zarar bulunmamaktadır. Ne var ki, ortada somut zararın olmayışı yaptırım uygulanmasına engel değildir. Kanaatimizce EPDK’nın niteliği itibariyle düzeltilebilir eylemleri belirlerken öncelikle eylemin sonuçlarının somut bir zarar şeklinde mi yoksa sadece bir tehlike olarak tezahür ettiğini belirlemesi, sadece tehlike yarattığı nedeniyle yaptırıma tabi tutulan bir eylem ise bu eylemi “niteliği itibariyle düzeltilebilir fiil” olarak belirlemesi; doğrudan zarar sonucu doğuran eylemlerde ise bu zararın giderilip giderilemeyeceğinden hareketle bir sınıflandırma yapması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Eylemin sonucu esas alınarak yapılacak bir değerlendirmeye göre ise mevzuata aykırı fiillerin birçoğunun düzeltilebilir nitelikte olduğu görülecektir. EPDK’nin ihtar mekanizmasını bu şekilde geniş yorumlaması ve uygulaması kanun koyucunun amacına daha çok hizmet edecek ve zaten varsa zararları gidermeyen kişilere yine yaptırım uygulanabileceği gibi, ihtar mekanizması her bir eylem için en fazla iki yılda bir uygulanabilecektir. Bu durumda iki yıllık süre içinde aynı fiili tekrar işleyenler doğrudan yaptırıma tabi tutulacaktır.

Anayasa Mahkemesi’nin “Niteliği İtibariyle Düzeltilebilir Fiil” Kavramına Bakışı

Niteliği itibariyle düzeltilebilir fiiller için ihtar öncelikle ihtar uygulanmasını öngören benzer bir düzenleme olan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının “Kurul, piyasada faaliyet gösteren tüzel kişilere aşağıdaki yaptırım ve cezaları uygular: … c) Bu Kanun, ikincil mevzuat veya lisans hükümlerine aykırılık yapılmış olduktan sonra niteliği itibarıyla düzeltme imkânı olmayacak şekilde aykırı davranılması durumunda ihtara gerek kalmaksızın beş yüz bin Türk Lirası idari para cezası verilir.” şeklindeki (c) bendinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne yapmış olduğu başvuru, Mahkemece 18.07.2017 tarihli ve 2017/103E.-2017108K. sayılı kararla “20. Diğer taraftan itiraz konusu kural, 6446 sayılı Kanun’a, ikincil mevzuata veya lisans hükümlerine aykırı fiilin, niteliği itibarıyla düzeltilme imkânı bulunmayan durumlarda idari yaptırıma konu olacağını düzenlemektedir. Elektrik piyasası mevzuatı kapsamında hangi fiillerin nitelik itibarıyla düzeltilme imkânının olmadığının belirlenmesi ise EPDK’nın o fiille ilgili yapacağı inceleme üzerine ortaya çıkacaktır. Yapılan bu incelemeye karşı ilgililerin yargı yerlerine başvurma hakkı da bulunduğundan, kural bu yönüyle de belirlilik ilkesine aykırı değildir.” gerekçesiyle reddedilmiştir.

Aynı Karar’ın karşı oy gerekçesinde ise anılan hükmün “9. İtiraz konusu kuralda yer alan ‘niteliği itibarıyla düzeltme imkânı olmayacak şekilde aykırı davranılması’ ibaresi belirlilikten uzaktır. İtiraz yoluna başvuran mahkemenin de belirttiği gibi, düzeltme imkânı olmayacak şekilde aykırı davranılması halinin hangi kriterlere göre belirlenerek ‘düzeltme imkânı olan ya da düzeltme imkânı olmayan aykırılık’ hali şeklinde tespitinin yapılacağı konusunda açıklık içermediği görülmektedir.

10. Mahkememiz çoğunluğu, niteliği itibarıyla düzeltme imkânı olmayan fiillerin hangileri olduğunun Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (Kurul) yapacağı inceleme üzerine ortaya çıkacağını, ‘bu incelemeye karşı ilgililerin yargı yerlerine başvurma hakkı da bulunduğundan’ kuralın belirlilik ilkesine aykırı olmadığını belirtmiştir (§ 20). Bu incelemeyi Kurul’un yapacak olması, incelemeyi nasıl ve hangi kriterleri esas alarak yapacağı konusundaki belirsizliği ortadan kaldırmamaktadır. Ayrıca Kurul’un yapacağı inceleme sonucunda vereceği kararın yargıya açık olması da belirlilik konusundaki eksikliği gidermemektedir.

Ayrıca, kabahat fiili, ‘niteliği itibarıyla düzeltme imkanı olmayacak şekilde aykırı davranılması’ durumunda oluşmaktadır. Bir aykırılığın hangi halde ‘düzeltme imkanı olmaz nitelikte’ olduğu ise, EPDK’nın o fiil üzerinde yapacağı inceleme sonunda belirlenebilmektedir (bkz. karar metninin 20. paragrafındaki çoğunluk gerekçesi). Başka deyişle yasağı ihlal etmek istemeyen failin, bu niteliği önceden bilme imkanı da bulunmamaktadır. Böyle bir düzenleme, ceza ve yaptırım hukukunun anayasal düzeydeki asgari gereklerini karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle de kural Anayasanın 38. maddesinde düzenlenen kanunilik ilkesine aykırıdır.” gibi gerekçelerle Anayasa’ya aykırı olduğu savunulmuştur.

Sonuç ve Genel Değerlendirme

  • Netice itibariyle; 5015 sayılı Kanun’un 20. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen ihtar mekanizmasının uygulanacağı niteliği itibariyle düzeltme imkanı olan fiillerin belirlendiği 14.03.2019 tarihli ve 8787-3 sayılı Kurul Kararı’nda büyük oranda ihmali bir davranışla neden olunan ve sonuç doğurmaya devam eden (mütemadi) fiillerin listeye alındığı, bununla birlikte bu kriterin kati olmadığı ve ihmali-mütemadi fiillerden bir kısmının listeye alınmadığı gibi; icrai-ani/müteselsil fiillerin de düzeltilebilir fiiller içinde yer bulduğu görülmektedir. Farklı ve tutarsız örneklerin bulunması, EPDK’nin bu listeyi belirlerken objektif ölçütlerin yanı sıra fiil bazlı sübjektif ölçütleri de nazara almış olabileceğini göstermektedir. Bu yaklaşım da düzeltilebilir fiil listesinin lisans sahiplerinin aleyhine olacak şekilde dar kapsamlı olmasına neden olmuştur.
  • Öte yandan, herhangi somut bir zarara neden olmayan tüm fiillerin “düzeltilebilir” olarak değerlendirilmesi, somut zarara neden olanların ise bu zararın giderilmesinin mümkün olup olmadığına göre düzeltilebilir ya da değil şeklinde tasnif edilmesinin; özgürlükçü, objektif ve kanun koyucunun amacına daha uygun bir yaklaşım olacağı düşünülmektedir.
  • Son olarak, EPDK’ya niteliği itibariyle düzeltilebilir fiilleri belirleme konusunda tanınan geniş takdir hakkını, kanunilik ilkesi bağlamında incelemek gerekir. Temelini 1982 Anayasası’nın 7, 13 ve 38 inci maddesinden alan kanunilik ilkesine göre, temel hak ve özgürlükler özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve kanunla sınırlanabilir ve ceza ya da ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur. Kanun çıkarma yetkisi, Anayasanın 7 nci maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir ve bu yetki (yasama yetkisi) devredilemez. EPDK, ikincil mevzuatın oluşturulması ile görevlendirilmiş bir bağımsız idari otoritedir. Her ne kadar niteliği itibariyle düzeltilebilir fiilleri belirlemek doğrudan bir cezayı ya da yaptırımı belirlemek anlamına gelmese de bu fiillerin belirlenmesi, söz konusu fiillere hangi yaptırımların ve ne şekilde uygulanacağını düzenleme yetkisini de içerir. Bu durumda, EPDK tarafından ikincil mevzuat ile fiiller doğrudan yaptırıma bağlanabileceğinden anılan düzenlemenin Anayasal kanunilik ilkesinin belirlilik ve açıklık unsurlarına ve Anayasa’nın 38 inci maddesine aykırılık oluşturduğu söylenebilir.

Ek: 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na Aykırı Fiiller Listesi

 

 

LBF Partners Olarak Sizin İçin Ne Yapabiliriz?

Enerji hukuku ve şirketler hukuku ekibimiz aşağıdaki hukuki hizmetleri sunmaktadır:

• Enerji projelerine ilişkin yatırım süreçlerinin yürütülmesi,

• Şirket kuruluşlarının yapılması,

• Enerji şirketlerinin devralınmasında hukuki inceleme dahil tüm süreçlerin yürütülmesi,

• Enerji projelerine ilişkin due diligence sürecinin yürütülmesi,

• Enerji projelerine ilişkin uyuşmazlıklarda hukuki destek sunulması.

 

 

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na Aykırı Fiiller

Fiil Adı

Lisans Türü

İlgili Mevzuat Hükmü

Düzeltilebilir mi?

İşlenme Şekli

 

Bayilik sözleşmesine ilişkin feshin süresi içerisinde Kuruma bildirilmemesi

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin yedinci fıkrası ile 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrasına, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası ile 34 üncü maddesinin (o) bendine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Bayisinin otomasyon sisteminde meydana gelen arızanın 10 gün içerisinde giderilmemesi

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 1240 sayılı Kurul Kararının 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Dağıtıcının sözleşmeli bayisinde süresi içerisinde kurumsal kimlik çalışmalarını tamamlamaması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrasına, 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasına, 1240 sayılı Kurul Kararının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Depolama faaliyetinde bulunan lisans sahibinin deposunda otomasyon sistemini kurmaması

Dağıtıcı, Depolama ve Rafineri Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin 1 ve 2 nci fıkraları ile 27.07.2017 tarihli ve 7204-9 sayılı "Stok İzleme Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararının 4 üncü maddesi

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında Petrol Piyasasına ilişkin bildirimlerin süresi içerisinde yapılmaması

Tüm Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası ile Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği ve Enerji Piyasası Bildirim Sistemi Kullanma Talimatına (5311 sayılı Kurul Kararı)

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Fiili tank kapasiteleri ile vaziyet planı veya İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında belirtilen tank kapasitelerinin farklı olması

Bayilik Lisansı, Dağıtıcı, Rafineri ve Depolama Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin sekizinci ve onuncu fıkraları ile aynı Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına ve dördüncü fıkrasının (b) bendi, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin (e) bendi ve 18 inci maddesinin üçüncü ve altıncı fıkraları

Evet

İhmal – İcrai / Mütemadi

 

Fiyat ilan panosunda ilan edilen fiyatın üzerinde ancak bağlı dağıtım şirketince fiil tarihi itibarıyla belirlenen tavsiye fiyatının altında fiyatla akaryakıt satışı yapmak

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine

Evet

İhmal – İcrai / Mütemadi
– Ani veya Müteselsil

 

Fiyat ilanı yapılmadan akaryakıt satışı yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ve Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendi, 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ve 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi

Evet

İhmal – İcrai / Mütemadi
– Ani veya Müteselsil

 

İlan panosunda yer alan akaryakıt türlerinin satışa hazır bulundurulmaması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ve Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliği'nin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

İstasyon fiyat panosunda bayiye ilişkin bilgilerin yer almaması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Lisans sahibinin akaryakıt istasyonundan sözleşmeli dağıtıcı firmasının kurumsal kimlik belirtileri dışında başka bir dağıtıcı firmaya ait kurumsal kimlik belirtilerini mevzuatta belirtilen süre içerisinde kaldırmaması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasına, 4 üncü maddesinin 1 inci ve 2 inci fıkrasına, 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasına ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Lisans sahibinin aykırılık bildirimleri
hariç olmak üzere istasyon otomasyon
sistemine ilişkin verileri mevzuatta
belirtilen süre içerisinde Kuruma
sunmaması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesi ile
1240 sayılı

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Lisans sahibinin lisansına kayıtlı tescilli markasını veya bu markanın kullanım hakkını, tescil edilmiş yeni bir marka ile değiştirmek suretiyle lisans tadili yapmadan üçüncü şahıslara devretmesi

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 34 üncü maddesinin (p) bendine

Evet

İhmal - İcrai / Ani

 

Lisans sahibinin ortaklık yapısında, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlarda değişiklik olmasına rağmen lisans sahibinin değişikliği süresi içinde Kuruma bildirmemesi

Tüm Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin birinci ve ikinci fıkrasına ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin 5 inci fıkrasına

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Lisansa kayıtlı bir bilginin değişmesi ve lisansa bilgi eklenmesinin veya lisanstan bilgi çıkarılmasının gerekmesi halinde, bu durumun vuku bulmasından veya lisans sahibi tarafından öğrenilmesinden itibaren süresi içerisinde Kuruma bildirilmemesi

Tüm Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin birinci ve ikinci fıkrasına ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin 4 üncü fıkrasına

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Lisansına kayıtlı olmayan tanker veya sabit köy pompası ile tarımsal amaçlı akaryakıt satışı yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası, 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 37 nci maddesinin ikinci fıkrası hükümlerine

Evet

İhmal – İcrai / Mütemadi
– Ani veya müteselsil

 

Lisanslı tesisin Kurul izni olmaksızın kullandırılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası, 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası ile bayilik lisanslarının Genel Hükümler başlıklı birinci bölümünde yer alan “Lisans sahibinin, piyasa faaliyetine konu tesislerini lisans amaçları doğrultusunda başkalarına kullandırması Kurulun iznine bağlıdır.” hükmüne aykırı hareket ettiği,

Evet

İhmal – İcrai / Mütemadi

 

Madeni Yağ üretim ve/veya satış faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişilerin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tanzim edecekleri mali belgelerde madeni yağın adı ve/veya 12 haneli GTİP numarasını belirtmemesi

Madeni Yağ Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası ile 2 inci fıkrasına, 3 üncü maddesinin 9 uncu fıkrasına ve Madeni Yağların Ambalajlanması ve Piyasaya Sunumu Hakkında Tebliğ’in 6 nci maddesinin (3) üncü fıkrasına

Evet

İhmal / Ani veya
müteselsil

 

Mali belgelerde muhatabın lisans numarasının bulunmaması

Serbest kullanıcılar hariç olmak üzere tüm lisans sahipleri

5015 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrasına, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci, ikinci ve yedinci fıkralarına

Evet

İhmal / Ani veya
müteselsil

 

Otomasyon sistemine bağlı ancak vaziyet planında veya İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatında bulunmayan tank/pompa bulunması

Bayilik, Dağıtıcı, Rafineri ve Depolama Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve onuncu fıkraları ile aynı Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına ve dördüncü fıkrasının (b) bendine, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin (e) bendine ve 18 inci maddesinin üçüncü ve altıncı fıkralarına

Evet

İhmal – İcrai / Mütemadi

 

Pompa adasında, pompa adası bulunmuyorsa pompaların üzerinde dağıtıcı lisansı sahibine şikayete yönelik açıklamalar ve ücretsiz telefon numarasının yer aldığı levha ve/veya çıkartmanın asılmaması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ve Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliği'nin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Promosyon yasağına uyulmaması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin sekizinci fıkrasına, 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ve 15.12.2010 tarih ve 2924-2 sayılı Kurul Kararına

Evet

İcrai / Ani veya
Müteselsil

 

Tesiste numune kabı bulundurmama

Dağıtıcı, Rafineri, Depolama, İşleme, Madeni yağ ve İhrakiye Teslim Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası ile 20/07/2006 tarih ve 836 sayılı Kurul Kararının 1 inci ve 2 nci maddesine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Tüketici şikayetinin cevapsız bırakılması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ve Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler İle Ön Araştırma Ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 15 inci maddesinin dördüncü fıkrasına

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Unvan değişikliğinin Kuruma süresi içerisinde bildirilmemesi

Tüm Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrasına, 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasına ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Uzaktan erişim sistemine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin altıncı fıkrası ve aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ve 27/06/2007 tarih ve 1240 sayılı Kurul Kararının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bendlerine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Yazılı olarak talep edilen bilgi-belgelerin süresi içerisinde hiç veya gereği gibi sunulmaması

Tüm Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası, 4 üncü fıkrasının (f) bendi ile 14 üncü maddesinin 1 nci ve 2 nci fıkrasına

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Zorunlu sigorta yükümlülüğü kapsamında bulunan tesis ve/veya faaliyetlerin sigortalanmaması

Tüm Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (d) bendine ve 15 inci maddesine, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin 49 uncu maddesinin birinci fıkrasına ve Petrol Piyasasında Sigorta Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ'in 5 inci maddesine

Evet

İhmal / Mütemadi

 

Akaryakıt istasyonunda gizli sabit/seyyar tank, düzenek, ekipman bulundurma

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (l) bendi

Hayır / Kaçakçılık

İcrai / Mütemadi

 

Akaryakıt pompasında, pompada satılan akaryakıtın resmi isminin, farklılaştırılmış ürün ise resmi isimle birlikte ticari isminin ve fiyatının belirtilmemesi

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ve Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliği'nin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine

Hayır

İhmal / Mütemadi

 

Başka dağıtıcının bayilerine akaryakıt ikmali yapılması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “Dağıtım” başlıklı 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 33 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) numaralı alt bendine.

Hayır

İcrai / Ani veya
Müteselsil

 

Bayisinin dış satışlarına ilişkin otomasyon verisinin Kurum'a süresi içerisinde sunulmaması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin altıncı fıkrası ile 1240 sayılı Kurul Kararı'nın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine

Hayır

İhmal / Mütemadi

 

Bayisinin istasyonunda otomasyon sistemine bağlı olmayan, ancak vaziyet planı ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında kayıtlı bulunan tank vasıtasıyla akaryakıt satışı yapması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin altıncı fıkrası ile 1240 sayılı Kurul Kararının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına, 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) bendine

Hayır

İhmal – İcrai / Mütemadi
– Ani veya Müteselsil

 

Bayisinin otomasyon sistemi çevrim dışı olmasına rağmen akaryakıt ikmalinin kesilmemesi

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkraları, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkraları ile 1240 sayılı Kurul Kararının 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendine

Hayır

İcrai / Ani veya
müteselsil

 

Bayisinin otomasyon sistemine müdahalesine ilişkin aykırılıkların Kuruma bildirilmemesi

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin altıncı fıkrası ile 1240 sayılı Kurul Kararının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına, 5 inci maddesinin (1) inci fıkrasının (a), (b), (c) bendine, 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendine

Hayır

İhmal / Mütemadi

 

Bayisinin otomasyon sisteminin doğru ve tutarlı veriler içermemesi ve bayide tespit edilen aykırılıkların Kuruma bildirilmemesi

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin altıncı fıkrası ile 1240 sayılı Kurul Kararının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına, 5 inci maddesinin (1) inci fıkrasının (a), (b), (c) bendine, 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendine

Hayır

İhmal / Mütemadi

 

Dağıtıcı lisansı sahibi tarafından bayide otomasyon sisteminin kurulmaması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “Dağıtım” başlıklı 7 nci maddesinin altıncı fıkrasına, 1240 sayılı Kurul Kararının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine ve 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendine

Hayır

İhmal / Mütemadi

 

Dağıtıcısı haricinde akaryakıt ikmali yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ve 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin (d) bendine

Hayır

İcrai / Ani

 

Denetime mukavamet gösterme

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasının (g) bendi ve aynı Kanunun 14 üncü maddenin ikinci ve üçüncü fıkrasına

Hayır

İcrai / Ani

 

Gelir payı yükümlülüğünün süresi içerisinde yerine getirilmemesi

Dağıtıcı, İhrakiye Teslimi, İşleme ve Rafineri Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin bir ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 50 nci maddesi

Hayır

İhmal / Mütemadi

 

İlgili teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal etme

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (ı) bendine ve Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile 7 nci maddesinin (d) bendine

Hayır

İcrai / Ani

 

İstasyon dışında araçlara akaryakıt ikmali yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 9 uncu maddesinin yedinci fıkrasına ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin (b) bendine

Hayır

İcrai / Ani

 

İstasyon otomasyon sistemine bağlı olmayan ancak vaziyet planı ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında kayıtlı bulunan tank vasıtasıyla akaryakıt satışı yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 1240 sayılı Kurul Kararının 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c) bendine

Hayır

İhmal – İcrai / Mütemadi
– Ani veya Müteselsil

 

İstasyon sahası içerisinde otomasyon sistemi dışında tank, pompa haricinde akaryakıt satışı yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası, 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ve 1240 sayılı Kurul Kararının 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi

Hayır

İcrai / Ani

 

İstasyonsuz bayilik lisansı sahibinin lisansı kapsamı dışında kalan akaryakıtı piyasa faaliyetine konu etmesi

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ve 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına

Hayır

İcrai / Ani

 

Kanuna karşı hile/yalan beyanda bulunma

Tüm Lisans Türleri İçin

5015 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 20 nci maddesinin beşinci fıkrası

Hayır

İcrai / Ani

 

Katılma payı yükümlülüğünün süresi içerisinde yerine getirilmemesi

Serbest Kullanıcı Hariç Tüm Lisans Sahipleri İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin bir ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 51 nci maddesi

Hayır

İhmal / Mütemadi

 

Kurul izni olmaksızın dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti yapılması

Dağıtıcı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrası

Hayır

İcrai / Ani

 

Kurulu otomasyon sistemine müdahale etmek

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 1240 sayılı Kurul Kararının 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c) bendine

Hayır

İcrai / Ani

 

Kurulu otomasyon sistemine yansımayan akaryakıt satışı veya dolumu yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 1240 sayılı Kurul Kararının 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c) bendine

Hayır

İcrai / Ani

 

Kurumca belirlenen tavan fiyatın üzerinde fiyatla akaryakıt satışı yapmak

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ve tavan fiyat belirlenmesine ilişkin Kurul Kararına

Hayır

İcrai / Ani

 

Kurumca yetkilendirilen gözetim firmalarının Ulusal Marker ekleme işlemindeki usulsuzlükleri

-

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrası, Petrol Piyasasında Ulusal Marker Uygulamasına İlişkin Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına, “Ulusal Marker Uygulama Faaliyetleri ve Ulusal Marker Teslimine İlişkin Usul ve Esaslar”ın Belirlendiği 12.06.2015 tarih ve 29384 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5605-2 sayılı Kurul Kararının 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına ve aynı kurul kararının 10 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (a) ve (d) bentlerine

Hayır

İhmal – İcrai / Mütemadi
– Ani veya Müteselsil

 

Kurumdan alınmış herhangi bir izne sahip olmaksızın akaryakıt harici ürün temin etmek

 

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası ile Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi Ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in Uygunluk yazısı yükümlülüğü başlıklı 4 üncü maddesin ikinci fıkrası

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans almaksızın akaryakıt dağıtımı faaliyeti yapılması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans almaksızın akaryakıt taşıması faaliyeti yapılması

Taşıma Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans almaksızın depolama faaliyeti yapılması

Depolama Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans almaksızın ihrakiye faaliyeti yapılması

İhrakiye Teslimi Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans almaksızın iletim faaliyeti yapılması

İletim Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans almaksızın işleme faaliyeti yapılması

İşleme Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans almaksızın madeni yağ üretimi faaliyeti yapılması

 

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans almaksızın rafinaj faaliyeti yapılması

Rafinerici Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Lisans sahibinin bayisinin otomasyon sistemine ilişkin verileri mevzuatta belirtilen süre içerisinde Kuruma sunmaması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin altıncı fıkrası ve 1240 sayılı Kurul Kararının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri

Hayır

İhmali / Mütemadi

 

Lisansa kayıtlı tarımsal amaçlı satış tankeri ile amacı dışında akaryakıt satılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 37 nci maddesinin ikinci fıkrasına

Hayır

İcrai / Ani

 

Lisanssız bayilere akaryakıt ikmali yapılması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile aynı Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına.

Hayır

İcrai / Ani

 

Lisanssız bayilik faaliyeti yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi

Hayır / Lisanssız

İcrai / Ani

 

Madeni yağ tesisindan alınan satışa hazır ürünlerin teknik düzenlemelere uygun olmaması

Madeni Yağ Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkraları ile 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasına, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 23 üncü ve 24 üncü maddelerine, Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler hakkındaki Yönetmeliğin 5. Maddesinin 3. fıkrasının (c) bendine

Hayır

İcrai / Ani

 

Madeni Yağ üretim faaliyeti haricinde temin edilen baz yağını başka katıkla karıştırarak piyasaya sunmak ve ticari faaliyete konu etmek

Madeni Yağ Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ve Madeni Yağların Ambalajlanması ve Piyasaya Sunumu Hakkında Tebliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası

Hayır

İcrai / Ani

 

Motorlu kara taşıtlarına akaryakıt türlerinden; yakıt nafta, gazyağı, jet yakıtı, fuel oil türlerinin ikmal edilmesi

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin dokuzuncu ve onuncu fıkraları ile aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin altıncı fıkrasına

Hayır

İcrai / Ani

 

Serbest tüketici lisansı sahibi olmayan tüketiciye doğrudan akaryakıt satışı yapılması

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına

Hayır

İcrai / Ani

 

Tağşiş ve/veya hile amacıyla akaryakıta katılabilecek ürün bulundurma veya akaryakıtı tağşiş etme

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin (e) bendine

Hayır

İcrai / Mütemadi, Ani veya Müteselsil

 

Tanker ile istasyon sahası dışında araç harici yerlere perakende akaryakıt satışı yapılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ile 3 üncü maddesinin yedinci ve dokuzuncu fıkrasına, Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına ile 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine.

Hayır

İcrai / Ani

 

Temin edilen baz yağının madeni yağ üretim faaliyeti haricinde doğrudan ticarete konu edilmesi

Madeni Yağ Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 23 üncü ve 24 üncü maddelerine ve Madeni Yağların Ambalajlanması ve Piyasaya Sunumu Hakkında Tebliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasına

Hayır

İcrai / Ani

 

Ulusal petrol stok yükümlülüğünün yerine getirilmemesi

Rafineri ve Dağıtıcı Lisansları İçin

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 16 ıncı maddesinin bir ve ikinci fıkraları

Hayır

İhmali / Mütemadi

 

Yeniden satış amaçlı akaryakıt satılması

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına, 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasına ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin (g) bendine

Hayır

İcrai / Ani

 

Yeterli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen akaryakıt ikmali

Dağıtıcı, Bayi, Depolama ve Rafineri Lisansı

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 18 inci maddesinin dördüncü fıkrası ile Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (f) bendi

Hayır / Kaçakçılık

İcrai / Ani

 

Yeterli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve ilgili teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal etmek

Dağıtıcı, Bayi, Depolama ve Rafineri Lisansı

5015 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (ı) bendi ve 18 inci maddesinin dördüncü fıkrası ile Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile 7 nci maddesinin (d) ve (f) bentleri

Hayır / Kaçakçılık

İcrai / Ani

 

Yeterli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve ilgili teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali ile akaryakıtın tağşiş edilmesi

Bayilik Lisansı

5015 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (ı) bendi ve 18 inci maddesinin dördüncü fıkrası ile Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile 7 nci maddesinin (d) ve (f) bentleri, 5015 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin (e) bendi

Hayır / Kaçakçılık

İcrai / Ani

 

Yıllık 60.000 ton beyaz ürün satış yükümlülüğünün yerine getirilmemesi

Dağıtıcı Lisansı

5015 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının (c) bendine ve anılan Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrası

Hayır

İhmali / Mütemadi

 

Yurt içinden temini için Kurumdan uygunluk yazısı alınması gereken akaryakıt harici ürünü uygunluk yazısı almadan temin etme

Madeni Yağ Lisansı / İleme Lisansı / Refainerici Lisansı / Sanayici

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası ile 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrası, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası ve Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi Ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in Uygunluk yazısı yükümlülüğü başlıklı 4 üncü maddesin birinci fıkrası hükümlerine

Hayır

İcrai / Ani

 

Yurt içinden temini için Kurumdan uygunluk yazısı alınması gereken akaryakıt harici ürünü uygunluk yazısı almamış kişiye satma

Madeni Yağ Lisansı / İleme Lisansı / Refainerici Lisansı / Sanayici

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası ve 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralar ile Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in “Uygunluk yazısı yükümlülüğü” başlıklı 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası.

Hayır

İcrai / Ani

 

 

Посмотреть формате PDF