Публикации Вернуться

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

22.12.2015

Tasarının 1.maddesi ile 5411 sayılı BANKACILIK KANUNUN  98. Maddesine  4054 s. RKHK kapsamında resen veya ön araştırma sonucu soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde durum  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna  bildirileceğine dair fıkra eklenmiştir.

2.maddede 5411 s. Kanunun 106. Maddesine Uluslararası ‘satın alma ve üstlenme modeli’  yönteminin Fona devredilen bankalarda da uygulanabilmesine ilişkin olarak bir düzenlenme getirmiştir. Ayrıca iflas eden bankalarda tasfiye bakiyesi kalması halinde bunun, bankayı zarara uğratan hakim ortaklar ve bunlarla bağlantılı kişiler yerine sürece dahil olmamış ve mağdur olmuş küçük hissedarlara dağıtılması maksadıyla hüküm eklenmiştir.

3.madde ile 5411 s. Kanunun 107. maddesinde gerçekleştirilen değişiklikle zararın Fon tarafından devralınabilmesi için Fonun bankada hissedar olması zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

4.madde 5411 s. Kanuna  109.maddeden sonra gelmek üzere 109/A ve 109/B maddelerini eklemiştir.

Eklenen madde 109/A’ya göre 106 ve 107. Maddeler kapsamında devredilen bankalarla ilgili olarak Fon, kurul izni olmaksızın banka kurabilir. Bu banka başka işleme gerek kalmaksızın bir yıl süreyle bankacılık faaliyetinde bulunabilir. Bu süre içerisinde bankanın devri, birleşme veya satış işlemlerinin gerçekleştirilememesi halinde izin süresi Fon Kurulu tarafından bir defaya mahsus, bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir. Hisseler fona ait olduğu müddetçe banka sigorta primi ödemez. Belirlenen süre içerisinde devir, birleşme, satış gerçekleştirilemezse faaliyet izni Fon Kurulu kararı ile kaldırılır, m.106 çerçevesinde banka tasfiye edilir. Satış halinde Fon oyduğu sermayeyi, devir farkını ve her türlü alacağını mahsup ederek kalan bakiyeyi bankanın iflas ve tasfiye masasına verir.

Eklenen madde 109/B’ye göre Fon kurulunun satışı onaylamasına ilişkin bildirimin Kuruma ulaşmasını mütakiben 6 ay içerisinde alının kurucular için aranan şartlara haiz olup olmadığına ilişkin değerlendirmeleri tamamlar. Gerekli gördüğü hallerde Kurul, aynı süre içerisinde faaliyetlerin sağlıklı yürütülmesi açısından bir eksikliğin mevcut olup olmadığının tespiti için 7. Ve 10. Maddeler çerçevesinde inceleme yapabilir. Eksiklikler bulunması halinde durum alıcıya bildirilerek giderilmesi için makul süre verilir.

Madde 5 ile ek maddeler eklenmiştir. EK madde 2 ie bir takım muafiyetler getirilmek suretiyle  katılım bankacılığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik imkanlar sağlanmıştır. EK madde 3 ile Fon alacaklarının tahsili amacıyla Fona borçlu olanların malvarlıklarının üçüncü kişilerce ihbar edilmesinin teşvikine yönelik düzenleme getirilmiştir.

6.madde 5411 s. Kanunun geçici 26.meddesine kanuni temsilcilerin kusurlarının bulunması halinde sorumlu tutulacaklarına ilişkin bir düzenleme getirmiştir.

Kanunun 7-11 maddeleri arasında 6219 s. TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI TÜRK ANONİM ORTAKLIĞI KANUNU’na ilişkin değişikliklere yer verilmiştir.

m.12 ile 657. DEVLET MEMURLARI KANUNU’na eklenen madde ile ülkemizde merkez veya temsilciliği bulunan uluslararası kuruluşlarda kamu kurumlarında istihdam edilen personelin görevlendirilmesi amaçlanmış ve ödenecek aylığın nasıl tespit edileceği belirlenmiştir.

m.13-18 arasında 4456 s.TÜRKİYE KALKINMA BANKASI ANONİM ŞİRKETİ KURULUŞU HAKKINDA KANUN’ ilişkin düzenlemeler öngörülmektedir.

13. madde ile 4456 s. Kanunun 1.maddesinin 4.fıkrasında gerçekleştirilen değişiklikle şirketin merkezi sermayesi, organları ve faaliyet konularının esas sözleşmeyle düzenleneceği  öngörülmüştür.

14.madde ile 4456 s. kanunun 4. Maddesinin birinci  fıkrasının b bendinde gerçekleştirilen değişiklikle ‘Hazinece açılacak krediler’ ibaresi yerine ‘Hazine tarafından dış borcun ikrazı yolu ile sağlanan krediler’ ibaresi kullanılmıştır. Ayrıca ‘kefalet’ ibaresi yerine ‘gerektiğinde hazine geri ödeme garantisi verilmek suretiyle yabancı kuruluşlardan sağlanacak krediler’ ibaresi kullanılmıştır.

15.madde ile 4456 kanunun 15.maddesinde gerçekleştirilen değişik banka personelinin iş kanunu hükümlerine göre istihdam edileceğini düzenlemiştir. Personelin sayısı, ünvanı, ücreti ve istihdama ilişkin diğer hususlar Banka Genel Kurulunca tespit olunur. GK yetkilerini YK’na devredebilir. İhtilaflarda iş mahkemeleri görevlidir.

16.madde  4456 s. Kanunun 17/2 hükmü  yürürlükten kaldırılmış 1. Fıkrasında değişikliğe gidilmiştir. Tereddütleri bertaraf etmek maksadıyla  bankanın 233 ve 399 s. KHK’lere tabi olmadığı hususuna açıklık getirilmiştir.

17.madde ile 4456 s. Kanunun 3.maddesinde değişikliğe gidilerek tüm gerçek ve tüzel kişilere kredi verebilme imkanı tanınmıştır. Ayrıca m.3/2, 7/2, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 21, 22, 24 yürürlükten kaldırılmıştır.

18.madde ile 4456 s. Kanuna geçici maddeler eklenmiştir. Geçici 3.madde ile mevcut personelden iş kanununa tabi olarak çalışmak istemeyenlere diğer kamu kurumlarına geçme imkanı tanınmıştır. Geçici 4.madde yapılacak ilk genel kurula kadar boşluğa meydan vermemesi adına mevcut yönetim kurulu üyelerinin göreve devam etmesi öngörülmüştür.

19.maddede 4562s. ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KANUNU’nun 9.maddesinin ikinci fıkrasının b bendinde ‘hazinece’ ibaresi ‘bu amaçla Bakanlığa tahsis edilen ödenekten  şeklinde  değiştirilmiştir. Böylece ödemeyi gerçekleştiren birim açıkça ifade edilmiştir.

21.madde ile 4632 s. BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ KANUNU’nun 17 maddesinde gerçekleştirilen değişiklikle  bireysel emeklilik hesaplarındaki fon paylarına ilişkin tedbir, haciz, iflas, rehin ve benzeri idari ve asli taleplerin hesapların bulunduğu şirketlerce yerine getirileceği düzenlenmiştir.

22. madde ile 4632 s. Kanunun 22.maddesinin birinci fıkrasının s bendinde gerçekleştirilen değişiklikle kanunda öngörülen idari para cezasının asgari ve azami sınırına  ilişkin değişiklik içermektedir.

23.maddede 4632 s. kanunun ek 1. Maddesinin 1.fıkrasında yer alan ‘katılımcı’ ibaresinin yerine ‘TC vatandaşı katılımcılar ile 5901s. Türkiye Vatandaşlığı Kanununun 28. Maddesi kapsamındaki katılımcılar’ ibaresi eklenerek oluşabilecek tereddütler engellenmeye çalışılmıştır.

24-27.maddeler arasında 4749 s. KAMU FİNANSMANI VE BORÇ YÖNETİMİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN’a ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

24.madde 4749 s. Kanunun 12.maddesine ek bir fıkra getirmiştir.bu fıkra ile yap-işlet-devret, yap-işlet, yap-kirala-devret ve benzeri finansman modellerini bir bütün olarak izleyen bir yapı getirilmesi öngörülmüştür.

25.madde 4749 s. Kanunun 14/A maddesinin 1. Fıkrasının h bendinden sonra gelmek üzere bir bet eklemiştir. Diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

26.maddede 4749 s. Kanunun ek 2’nci maddesinin 1. Fıkrasının 1. Cümlesinde değişikliğe gidilerek gerekli ilave finansmanın program ve proje sahibi idarelerin bütçelerinde yer alan ödeneklerden Ulusal Fona transfer edilmesi suretiyle karşılanması düzenlenmiştir.

27.madde ile 4749 s. Kanuna uygulamaya ilişkin ihtiyacın giderilmesine binaen geçici madde eklenmiştir.

28.madde 5018 sayılı KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU’na ilişkin değişikliği ihtiva etmektedir. Her türlü kamu ayağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar yetkili mercilere hesap verilmesinden sorumlu kılınmıştır.

29-36.maddeler 5684 sayılı SİGORTACILIK KANUNU’na ilişkin düzenlemeleri ihtiva etmektedir.

29. madde ile 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 2’nci maddesinin birinci fıkrasına katılım sigortası ve yönetici şirket tanımları eklenmiştir.

30.maddede56 84 s. Kanunun3. Maddesine Bakan tarafından sigorta piyasaları dahilinde sigortacılık faaliyeti yürütülmesine ilişkin düzenleme getirilmiştir.

31.madde 5684 s. Kanunun 13.maddesine  zorunlu sigortalara ilişkin genel şartlarla belirlenebilecek hususlar eklenmiştir.

32.maddede 5684 sayılı kanunun sigorta eksperlerine ilişkin olan 22 maddesi yürürlükten kaldırılmış, 19.maddesinde sigorta eksperlerinin atanması, iş kabulü, ücretinin belirlenmesine yönelik olarak değişiklik gerçekleştirilmiştir.

33 ve 34.maddelerde 5684 sayılı kanunun 24 ve 25.. Maddelerinde gerçekleştirilen değişiklikle Birlik organları ve statüsü aynı hukuki müesseseleri düzenleyen mevzuatla uyumlu hale getirilmeye çalışılmıştır.

35. madde ile 5684 s. Kanunun 30/17.maddesine getirilen değişiklikle tahkim usulündeki davalarda iki taraf aleyhine hükmedilecek vekalet ücretinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin beşte biri olması hükme bağlanmıştır.

36. madde ile 5684 sayılı kanunun 34.fıkrasına idari para cezalarının uygulanmasında tespit ve takvim yılı limitleri getirilmektedir.

37.madde 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 11/6 hükmünde kullanım hakkı ücretlerinin tahsiline yönelik değişiklikler gerçekleştirilmiştir.

38. madde ile 6306 sayılı AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN’un 7/6 hükmünde yapılan değişiklikle hak sahiplerince bankalardan kullanılacak olan kredilere dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilebileceği düzenlenmektedir.

39.maddede 6356 sayılı SENDİKALAR VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU’nun 62/1 hükmünde basım ve dağıtımda aksaklığı engellemek adına düzenleme yapılmıştır.

40-47.maddeler  sayılı SERMAYE PİYASASI KANUNU’na ilişkin değişiklikleri ihtiva etmektedir.

40.madde ile 6362 sayılı kanunun 27/1 hükmünün son cümlesi  yürürlükten kaldırılmış, ikinci cümlesi dördüncü fıkrasında değişiklik gerçekleştirilmiştir. Böylece azınlıkta kalan ortak paylarını iptali ve yeni çıkarılacak payların adil bedel ile kendilerine satılmasını talep hakkını kazanmışlardır.

41. madde ile 6362 sayılı kanunun 39.maddesine bankalarca gerçekleştirilen türev işlemlerin oluşturacağı risklerin denetim ve gözetimine ilişkin bir fıkra eklenmiştir.

42. maddede 6362 sayılı kanunun 52/5 hükmünün birinci cümlesinde gerçekleştirilen değişiklikle fon adına gerçekleştirilen tescil işlemlerinin değişiklik, terkin, ve düzeltme işlemlerini de kapsayacağı hüküm altına alınmıştır.

43.madde ile 6362 kanunun  83. Maddesine YTM’nin alacaklarının takip ve tahsilinin hangi hükümlere göre yapılacağı hususlarına ilişkin olarak fıkralar eklenmiştir.

44.maddesinde 6362 sayılı kanunun 84/1 ve 85/3 Maddelerinde gerçekleştirilen değişikliklerle SPK’ya tazmin şemsiyesi içerisine girecek nakit ve sermaye piyasası araçlarını belirleme imkanı tanınması amaçlanmıştır.

45. maddede 6362 sayılı kanunun 92. Maddesine  dava ve takipler ve tedbir ve haciz taleplerinde Kurul harç ve teminattan muaf tutulmuştur.

46.maddede 6 sayılı kanunun 106/1 ile 107/1 ‘de yer alan hapis cezalarına ilişkin olarak tayin edilmiş bulunan 2 yıllık asgari süre 3 yıla çıkarılmıştır. Ayrıca 107/2 de kendisi veya üçüncü kişiye dolaylı yahut doğrudan menfaat sağlanması koşulu getirilmiştir.

47.madde ile 6263 sayılı kanunun 138/6 c bendi değiştirilmiş, fıkraya bentler eklenmiş, 8. Fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

48-56.maddeler 233 sayılı KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ HAKKINDA  KHK’da yapılan değişikliklere ilişkindir.

48. madde ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında KHK 6. Maddesi ile yönetim kurulu başkanının genel müdür dahil olmak üzere yönetim kurulu üyeleri arasından seçilmesine imkan tanınmıştır.

49.madde 233 s. KHK’nin 8. Maddesine eklenen fıkralar ile 6106 s. TTK’na paralel düzenleme getirilmiştir.

50.madde 233 s. KHK’nin 9.maddesinin 1. Fıkrasına 8 numaralı bentten sonra gelmek üzere bir bent eklemiştir. Bu düzenlemeye göre 1/1/2015 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacak KİT’ler ve bağlı ortaklarda bağımsız denetçinin seçim yetkisi KİT YK’na verilecektir.

51.madde ile 233 s. KHK’nin 10.maddesinde yapılan değişiklikle  YK toplantılarına davet YK başkanı tarafından gerçekleştirilecektir.

52.madde 233 s. KHK’nin 24/1, 24/3, 24/5 fıkralarında değişiklik yapılmış, aynı maddeye bir fıkra eklenmiştir. Madde ile YK teşkili yeniden düzenlenmiş, YK başkanının genel müdür dahil olmak üzere YK üyeleri arasından seçilmesine imkan tanınmıştır.

53.madde ile 233 s. KHK’nin 29.maddesine bir fıkra eklenerek modern işletmecilik anlayışı gereği KİT’lerin stratejik plan hazırlaması düzenlenmiştir.

54.madde 233 s. KHK’nin 34/1 hükmünde gerçekleştirilen değişiklik finansal tabloların bağımsız denetime tabi olunduktan itibaren Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlanması düzenlenmiştir.

55.madde ile 233 s. KHK’ye ek madde eklenerek TTK ve kurumsal yönetim ilkelerine uygun olarak iç kontrol sistemi oluşturmak amaçlanmıştır.

56.madde ile 233 s. KHK’ye geçici bir madde eklenmiştir. Bu madde ile mevcut genel kurul müdür yardımcılarının YK üyeliği görevlerini, üyelik sürelerinin sonuna kadar sürdürmesine ilişkin düzenleme getirilmiştir.

57.madde 234 s. DARPHANE VE DAMGA MATBAASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KHK’ye yönelik değişikliği içermektedir. KHK’nin 16/3 hükmünün ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere eklenen cümle ile üretim işlemlerinden doğan gelir, kar; hazine ve diğer kurumlara yatırılacak tutarın hesaplanmasında dikkat edilecek hususlara ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir.

58.madde 399 s. KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ PERSONEL REJİMİNİN DÜZENLENMESİ VE 233 SAYILI KHK’NİN BAZI MADDELERİNİN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASINA DAİR KHK’ye ek madde eklemiştir. Bu madde ile istihdam edilen iç denetçilerin mali ve sosyal haklarının bakanlık iç denetçilerine denk olmasına ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir.

59.madde yürürlük maddesidir.

60.madde yürütme maddesidir.

Посмотреть формате PDF