Publications Come back

Şirketlerin İnternet Siteleri ve Elektronik Kurul Sistemlerine İlişkin Yönetmelik ve Tebliğlerde Teknik Rapor Hazırlanması Konusunda Değişiklik Yapıldı

22.12.2015

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 27.02.2015 tarih ve 29281 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı yönetmelik ve tebliğlerle, “Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik”, “Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında Uygulanacak Elektronik Genel Kurul Sistemi Hakkında Tebliğ” ve “Ticaret Şirketlerinde Anonim Şirket Genel Kurulları Dışında Elektronik Ortamda Yapılacak Kurullar Hakkında Tebliğ”de teknik rapor yükümlülüğü konusunda değişiklik yapmıştır.

1.    İnternet Sitesine İlişkin Teknik Rapor

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) “İnternet Sitesi” başlıklı 1524 üncü maddesi, bağımsız denetime tabi sermaye şirketlerine, kuruluşlarının ticaret siciline tescili tarihinden itibaren üç ay içinde bir internet sitesi açma ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgüleme zorunluluğu getirmiştir. Hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağı Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 19.12.2012 tarihli ve 2012/4213 sayılı “Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar”a göre belirlenmektedir. Karar'ın eki (I) Sayılı Listede yer alan ve sermaye piyasası, bankacılık ve sigortacılık gibi finans sektörünü ilgilendiren faaliyetlerle iştigal eden anonim şirketler, bağımsız denetime tabi olacaktır. Bu listeye dahil olmayan anonim şirketlerin bağımsız denetime tabi olup olmayacağı ise, yine Karar’ın 3. maddesinde öngörülen aktif toplam, yıllık hasılat ve çalışan sayısı kriterleri temelinde belirlenen eşiklere göre tespit edilecektir. İşte bu iki kriterden birine göre bağımsız denetime tabi olan anonim şirketler aynı zamanda, internet sitesi kurma yükümlülüğü altındadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TTK’nın 1524 üncü maddesi uyarınca öngörülen internet sitesi açma yükümlülüğüne ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere 31.05.2013 tarihli ve 28663 sayılı Resmi Gazete’de Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmeliği yayımlamıştır. Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında, şirketlerin, internet sitesine ilişkin yükümlülüklerini doğrudan kendileri yerine getirebilecekleri gibi Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcılarından (MTHS)  destek hizmeti almak suretiyle de yerine getirebileceği düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (h) bendinde MTHS, “Kanunun 1524 üncü maddesi ve bu Yönetmelik uyarınca şirketlerin kendi internet sitelerinin özgülenmiş kısmında erişime açılması gereken içeriği güvenli ortamda tutma, şirketin erişimine hazır bulundurma ve arşivleme dahil olmak üzere Bakanlıkça belirlenmiş diğer faaliyetleri yürüten özel hukuk tüzel kişisi” olarak tanımlanmıştır.

Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde, şirketlere ve MTHS’lere internet sitelerinin özgülenmiş kısımlarının bu Yönetmelik ve TTK’nın 1524 üncü madde hükümlerine uygunluğunu, TÜBİTAK’a tespit ettirerek bu kurum tarafından düzenlenen teknik raporu Bakanlığa verme yükümlülüğü getirilmiştir. MTHS hizmeti verecek sermaye şirketlerinin ayrıca kendi bilgilerini özgüledikleri internet sitelerinin uygunluğunu da bu raporda tespit ettirmesi zorunlu kılınmıştır. 27.02.2015 tarih ve 29281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik yönetmeliğiyle, 14 üncü maddenin birinci fıkrasında yer alan “Şirketler ve” ibaresi ile üçüncü fıkrasında yer alan “şirketlerin ve” ibaresi madde metninden çıkarılarak, internet sitesi kurma zorunluluğu olan anonim şirketler açısından, TÜBİTAK’a teknik rapor hazırlatarak bunu Bakanlığa teslim etme yükümlülüğü kaldırılmıştır. Buna paralel olarak, Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası, “Düzenlendiği tarih dikkate alınarak teknik rapor, MTHS’lerce üç yılda bir yenilenir ve Bakanlığa verilir. Haklı gerekçelerin varlığı halinde, MTHS’lere talepleri üzerine Bakanlıkça toplamı bir yılı geçmemek üzere ek süre verilebilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

2.    Elektronik Kurullara İlişkin Teknik Raporlar

TTK’nın 1527 inci maddesinin ilk fıkrasına göre, “şirket sözleşmesinde veya esas sözleşmede düzenlenmiş olması şartıyla, sermaye şirketlerinde yönetim kurulu ve müdürler kurulu tamamen elektronik ortamda yapılabileceği gibi, bazı üyelerin fiziken mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin elektronik ortamda katılması yoluyla da icra edilebilir”. Aynı maddenin ikinci fıkrasında, “kollektif, komandit, limited ve sermayesi paylara bölünmüş şirketlerde, şirket sözleşmesinde ve esas sözleşmede öngörülerek elektronik ortamda ortaklar kuruluna ve genel kurula katılma, öneride bulunma ve oy verme, fizikî katılımın, öneride bulunmanın ve oy vermenin bütün hukuki sonuçlarını doğurur” hükmüne yer verilmiştir. Anılan maddenin üçüncü fıkrasında ise, birinci ve ikinci fıkrada öngörülen hâllerde, elektronik ortamda oy kullanabilmek için, şirketin bu amaca özgülenmiş bir internet sitesine sahip olması, ortağın bu yolda istemde bulunması, elektronik ortam araçlarının etkin katılmaya elverişliliğinin bir teknik raporla ispatlanıp bu raporun tescil ve ilan edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

            Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TTK’nın 1527 inci maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere 29.08.2012 tarihli ve 28396 sayılı Resmi Gazete’de Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında Uygulanacak Elektronik Genel Kurul Sistemi Hakkında Tebliğ (“Anonim Şirket Elektronik Genel Kurul Tebliği”) ile Ticaret Şirketlerinde Anonim Şirket Genel Kurulları Dışında Elektronik Ortamda Yapılacak Kurullar Hakkında Tebliğ’i (“Diğer Elektronik Kurullar Tebliği”) yayımlamıştır.

            Anonim Şirket Elektronik Genel Kurul Tebliği’nin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası ile Diğer Elektronik Kurullar Tebliği’nin 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, TTK’nın 1527 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince tescil edilmesi zorunlu olan teknik raporun alınması konusu düzenlenmiştir. Buna göre, söz konusu teknik raporlar; TÜBİTAK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu veya bünyesinde asgari CISA sertifikası bulunan personele sahip ve bu alanda denetim yapmaya yetkilendirilmiş şirketlerden alınabilir. 27.02.2015 tarih ve 29281 sayılı Resmi Gazete’de değişiklik tebliğlerinin yayımlanmasından önce, teknik raporun iki yılda bir yenilenmesi zorunlu kılınmış ve ancak Bakanlığın gerekli gördüğü hallerde bu teknik raporun daha kısa bir sürede de alınmasını isteyebileceği öngörülmüştür. Bu hükümlerde 27.02.2015 tarihinde yapılan değişikliklerle, teknik raporun yenilenme süresi iki yıldan üç yıla çıkartılmış ve Bakanlığa isterse bu süreden daha uzun sürede de rapor alınmasına izin verme yetkisi verilmiştir.

                                                            

View in PDF Format