Publications Come back

ÇATI VE ÖN CEPHE'de LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ

29.01.2018

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’in (Yönetmelik) 7 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum tarafından 10 kW’a kadar tip proje hazırlanması uygun görülen, yenilenebilir enerji kaynağına dayalı ve kendi tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüne kadar doğrudan bağlı üretim tesisleri için başvuru ve ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesinde izlenecek usul ve esaslar ile Bağlantı Anlaşması Çağrı Mektubu formatının belirlenmesi amacıyla hazırlanan “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı Ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına Ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” 18 Ocak 2018 tarihli ve 30305 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (Kurul) 28 Aralık 2017 tarihli ve 7590 sayılı kararı ile kabul edilen bu usul ve esaslara ilişkin düzenlemeler genel hatları ile aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

1. Bağlantı Başvurusu Şekli

Bu usul ve esaslar kapsamındaki başvurular, usul ve esaslara ilişkin EPDK düzenlemesinin (1) numaralı ekinde yer alan bilgi ve belgeler (lisanssız üretim bağlantı başvuru formu, tapu kaydı, kira sözleşmesi, karar defteri vd.)  ile birlikte ilgili dağıtım şirketinin merkez veya taşra birimine veya OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye yapılmaktadır.

Ayrıca başvuruda bulunan kişilerce usul ve esaslara ilişkin düzenlemenin (2) numaralı ekinde yer alan başvuru sahibinin faaliyet yasağının bulunmadığına ilişkin beyanın başvuru evrakları ile birlikte teslimi gerekmektedir. Bu beyan başvuruda bulunan kişilerin, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 14 üncü maddesinin yedinci fıkrası ile Yönetmelik’in 31 inci maddesinin yirmibirinci fıkrasında tanımlanan lisanssız elektrik üretimine yönelik faaliyette bulunmaları kısıtlanan kişiler arasında olmadıklarına dair taahhütlerini içermektedir.

2. Bağlantı Esasları

Bu usul ve esaslar çerçevesinde kurulacak olan üretim tesislerinin kurulu gücünün tüketim tesisatının bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünden fazla olamayacağı ve üretim tesislerinin ilişkilendirilecekleri tüketim tesisleri için tüketim birleştirme yapılamayacağı EPDK tarafından hazırlanan düzenleme ile hüküm altına alınmıştır.

3. Başvurularının Değerlendirilmesi

Bu usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilen başvurularda; bağlantı esaslarına uygun başvuru koşullarını taşıyan üretim tesisleri için eksik ve/veya usulüne uygun olmayan başvuruda bulunan kişilere ait başvuruların, İlgili Şebeke İşletmecilerince değerlendirmeye alınmayacağı ifade edilmekle lisanssız elektrik üretimine yönelik gerçekleştirilen diğer başvurular için geçerli prosedürün aksine bu usul ve esaslar uyarınca başvuruda bulunan kişilere başvurularındaki eksiklikleri tamamlamaları için ek süre tanınmadığı anlaşılmaktadır.

4. Olumlu Bağlantı Görüşü Oluşturulması

Bir dağıtım transformatörüne birden fazla başvuru olması halinde olumlu bağlantı görüşünün oluşturulacağı başvuruya ilişkin olarak bazı kriterler belirlenmiştir. Bu kapsamda son 1 (bir) yıl içindeki tüketim miktarı en yüksek olan başvuruya olumlu bağlantı görüşü verileceği düzenlenmiştir. Başvuru sahiplerinin yıllık tüketimlerinin ise;

- mevcut aylık tüketimlerinin ortalaması dikkate alınarak yıllık bazda, bir yıllık tüketimi olmayan başvurularda; sadece bir aylık tüketiminin olması halinde bu tüketim dikkate alınarak yıllık bazda hesaplanacağı,

- bir aylık tüketimi olmayan tüketim noktaları ile inşa aşamasındaki tesisler için yapılan başvurularda ise proje değerleri dikkate alınarak en yakındaki aynı abone grubunda yer alan benzer abonelerin tüketimlerine göre hesaplanacağı, yapılan değerlendirme sonucunda, birden fazla başvurunun tüm kriterleri sağlaması durumunda İlgili Şebeke İşletmecisine ilk başvuruda bulunan üretim tesisine kapasite tahsis edileceği hüküm altına alınmıştır.

Ancak, bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü 3 kW’a kadar olan (3 kW dâhil) tüketim tesisleri için yapılan başvurular için doğrudan bağlantı görüşü oluşturularak Çağrı Mektubu düzenleneceğine ilişkin istisna hüküm getirilmiştir.

5. Çağrı Mektubu Sahiplerinin Bağlantı ve Sistem Kullanımı İçin Başvuruda Bulunması

Usul ve esaslara ilişkin düzenlemenin 6 ncı maddesinin yedinci fıkrası yukarıda belirlenen kriterler çerçevesinde başvurusu hakkında Çağrı Mektubu düzenlenen kişilere ait bilgilerin, bağlantı görüşünün oluşturulduğu ayın son 10 (On) günü içerisinde İlgili Şebeke İşletmecisinin internet sayfasında duyurulacağını, Çağrı Mektubunun ise başvuru sahibine tebliğ edilmek üzere duyuruyu takip eden 7 (Yedi) gün içerisinde postaya verileceğini düzenlenmektedir. Mezkûr hüküm uyarınca tebliğden önce talep edilmesi halinde Çağrı Mektubu ilgilisine elden de teslim edilebilmektedir.

Düzenlemenin 7 nci maddesi ise bağlantı ve sistem kullanımı için yapılacak başvuruları düzenlemektedir. Mezkûr madde uyarınca Çağrı Mektubu sahibi kişi, başvurusuna konu üretim tesisinin projesini 90 (Doksan) gün içerisinde Bakanlığa veya Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruma onaylattırmak ve proje onayına ilişkin belgeyi İlgili Şebeke İşletmecisine sunmakla yükümlüdür. Ancak, süresi içerisinde proje onay işlemi için Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruma başvuruda bulunulmasına rağmen proje onay işleminin tamamlanması mümkün olmazsa, onay işlemleri için tanınan doksan günlük süre içerisinde yazılı olarak İlgili Şebeke İşletmecisine başvuruda bulunulması halinde İlgili Şebeke İşletmecisi tarafından 90 (Doksan) gün ilave süre verilmektedir.

Proje onay işlemini tamamlayarak İlgili Şebeke İşletmecisine başvuruda bulunan kişiler ile İlgili Şebeke İşletmecisi arasında 15 (Onbeş) gün içerisinde Bağlantı Anlaşması imzalanırken, süresi içerisinde proje onayına ilişkin belge ve onaylı projenin İlgili Şebeke İşletmecisine sunulmaması halinde Çağrı Mektubu hükümsüz hale gelmektedir.

6. Üretim Tesislerinin İşletmeye Girmesi

Bu usul ve esaslara göre şebekeye bağlanacak üretim tesislerinin bağlantı anlaşmasının imza tarihinden itibaren 1 (Bir) yıl içerisinde tamamlanarak geçici kabul işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Geçici kabulü tamamlanarak işletmeye geçen üretim tesisi için söz konusu üretim tesisi sahibi tarafından başvuruda bulunması sonrasından 3 (üç) gün içerisinde, söz konusu üretim tesisi sahibi ile İlgili Şebeke İşletmecisi arasında Sistem Kullanım Anlaşması imzalanacaktır.

7. Diğer Hükümler

Düzenlemenin 10 uncu maddesi uyarınca; dağıtım şirketleri ile OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, ilgili dağıtım bölgesinde bu usul ve esaslar çerçevesinde bağlantı görüşü verilen transformatörlerin bağlantı kapasitelerine ve başvurulara ilişkin bilgileri her ayın yirmibeşinde kendi internet sayfalarında yayınlamakla yükümlüdür.

Ayrıca, bu usul ve esaslar kapsamında başvuruda bulunulan üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisi aynı kalmak kaydıyla tüketicinin değişmesi halinde, üretim tesisinin devri için geçici kabul şartı aranmaksızın, yeni tüketici için bu usul ve esaslar, Yönetmelik ve Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamındaki iş ve işlemler devam ettirilmektedir. Yeni tüketici tarafından 30 (Otuz) gün içerisinde iş ve işlemlerin sürdürülmesi için başvuruda bulunulmaması ya da iptal talebinde bulunulması halinde ise ilgisine göre Çağrı Mektubu, Bağlantı Anlaşması ya da Sistem Kullanım Anlaşması hükümsüz hale gelmektedir.

LBF Partners Olarak Sizin İçin Ne Yapabiliriz?

Enerji hukuku ve şirketler hukuku ekibimiz aşağıdaki hukuki hizmetleri sunmaktadır:

  • Enerji projelerine ilişkin yatırım süreçlerinin yürütülmesi,
  • Şirket kuruluşlarının yapılması,
  • Enerji şirketlerinin devralınmasında hukuki inceleme dahil tüm süreçlerin yürütülmesi,
  • Enerji projelerine ilişkin due diligence sürecinin yürütülmesi,
  • Enerji projelerine ilişkin uyuşmazlıklarda hukuki destek sunulması.

 

View in PDF Format